Véleményük szerint a nagybankok nem erkölcsösek eléggé. Ezt William Dudley nyilatkozta, a New Yorki-i Fed elnöke, aki jelenleg a Wall Street-i bankok felügyeletét vezeti. Dudleynak több egyetemi vezető is panaszkodott, akik szerint a "nagyon etikus", üzleti szférában tanuló diákjaik nem szeretnének a pénzügyi szektorban dolgozni - írja a CNN Money.

Bár nem nevezett meg a Fed-elnök konkrét iskolákat, vagy egy tényleges felmérést, a számok bizonyítják a véleményét. A Columbia Business School 2007-es végzősei több mint fele még a pénzügyi szektorban helyezkedett el, de a 2014-es végzősök mindössze 35 százaléka döntött hasonlóan az iskola statisztikái szerint. A Pennsylvaniai Egyetem kötelékébe tartozó Wharton School esetében is hasonló a helyzet: az MBA-t szerzett végzősök fele ment a Wall Streetre dolgozni 2007-ben, idén mindössze 37 százalékuk.

Miközben egyre népszerűtlenebb a Wall Street, a Szilícium-völgybe egyre több fitatal indul szerencsét próbálni. Az üzleti iskolák végzősei inkább olyan technológiai cégekhez mennek dolgozni, mint a Google, az Apple, vagy a Facebook. Öt éve 6, tavaly már a végzősök 14 százaléka ment a Whartonból technológiai cégekhez. A Harvardról is kétszer annyi végzős vette célba a tech cégeket, mint a pénzügyi szektort.

Még mindig többen vannak, akik a pénzügyet választják, de a rés egyre szűkül. Egyesek szerint emiatt nem elsősorban az erkölcsi szempontok okolhatók, hanem sokkal inkább az, hogy általánosságban úgy gondolnak a diákok a Wall Street-i bankokra, mint egy öreg szektor képviselői, amit igyekeznek megfojtani a szabályozási szervek, míg a tech cégek egy fiatal, dinamikusan növekvő ágazata az amerikai gazdaságnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!