A MOL-CEZ European Power Hungary Kft. (MCEPH), a Mol Nyrt. és a CEZ közös vállalata a mai napon szerződést írt alá a Tecnicas Reunidas S.A.-val a százhalombattai kombinált ciklusú, 860 MW kapacitású gázturbinás hőerőmű (CCGT) megépítésére, valamint a Siemens Zrt.-vel az erőmű hosszú távú karbantartására - közölte a magyar olajtársaság. A MCEPH az építkezés megkezdéséhez szükséges minden engedéllyel rendelkezik. Az építkezés várhatóan mintegy 1000 munkahelyet teremt Magyarországon."

A beruházás első fázisa 2011 októberében indul, míg a második fázis, az építkezés elindítása - a MolL és a CEZ további beruházási döntésének függvényében - jövőre, az első félév végén várható. A tervek szerint az erőmű a kereskedelmi termelést 2015 első negyedévében kezdheti meg. A teljes beruházási költség mintegy 600 millió euró, ami 15 százalékkal alacsonyabb a megvalósíthatósági tanulmány alapján előzetesen vártnál, a jelenlegi kedvező kivitelezési költségek miatt.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint három év kemény munka után csoport megvalósítja regionális stratégiáját és 2015-től beléphet a magyar és regionális árampiacra, ahol jelentős növekedési lehetőséget lát. Hozzátette: az erőműben alkalmazott ma működő legkorszerűbb CCGT technológia hosszú távon fenntartható versenyelőnyt és stabil megtérülést nyújt az energia üzletben. Hernádi szerint a beruházás további előnye a Dunai Finomító ellátásbiztonságának növelése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!