Nem indokolja a Synergon második negyedéves teljesítménye a cég részvényeinek piacán elmúlt két napban látott eszeveszett száguldást, melynek során 730 forintról 920 forint fölé ugrott a papír jegyzése.

Bár a második negyedéves árbevétel 10 százalékkal magasabb, mint a tavalyi hasonló időszakban - ez elsősorban az évi 3 milliárd forintos bevételt jelentő BKV fejlesztésnek köszönhető -, sajnos a költségek is hasonló mértékben emelkedtek, így az üzemi eredmény 2008-hoz hasonlóan most is 33 milló forint lett. (Az első negyedéves kiugró teljesítménynek köszönhetően a féléves adat 205 millió forint).

A cseh leányanak nagy szerepe volt abban, hogy egyáltalán a pozitív tartományban sikerült tartani a cég eredményét, a csoport magyar tagjai ugyanis nem tudták megismételni az első negyedéves teljesítményt, a második negyedévben a költségek már együtt emelkedtek a bevételekkel.

A szerény üzemi eredményt ráadásul nem tudta számottevően növelni a sajátrészvényeken keletkezett 113 millió forint nyereség sem (tavaly ugyan ezen egy milliárdot bukott a cég), mert határidős devizaügyleteken rendkívül sokat bukott a társaság, illetve az Synergon Zrt kiválsához is kapcsolódott 40 milliónyi negatív tétel, amik összeégében mínuszba fordították a cégcsoport magyar tagjainak adózott nyereségét.

Bár a második negyedévben a cseh leány sem tudta hozni az első negyéves teljesítményt - a szerény mértékben növekvő árbevételhez 43 százalékkal csökkennő üzemi eredmény társult-, ám az adó előtti eredmény még így is megközelítete a 20 millió forintot. Féléves szinten pedig több mint 51 millió a profit, ami a jelen gazdasági helyzetben kifejezetten szép teljesítménynek mondható.

Ezek után igen erős második félévre lesz szüksége a társaságnak ahhoz, hogy teljesüljenek a menedzsment 17-20 milliárd forintos árbevételről és 6-8 százalékos üzemi eredményhányadról (azaz 1-1,5 milliárdos nyereségről) szóló tervei, hisz most csak 1 százalékos eredményhányadot sikerült felmutatni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!