A páneurópai FTSEurofirst 300 index kosarában szereplő vállalatok közül 5,5 százalékkal emelkedett a holland központú Randstadnak, a világ második legnagyobb állásközvetítőjének árfolyama, a United Internet az egyik vezető német internet-szolgáltató papírja pedig 4,5 százalékkal erősödött. Mindkét vállalat harmadik negyedévi forgalmának és nyereségének emelkedéséről számolt be.

A hadiiparban érdekelt cégek közül a BAE Systems 1,8 százalékot, az Airbus pedig 3,2 százalékot nyert. Ugyanakkor az easyJet diszkont légitársaság árfolyama 3,5 százalékkal esett, noha a cég bejelentette, hogy profitja 18 százalékkal emelkedett, és további 36 Airbus A320 típusú gépet rendel. Az idegenforgalmi cégek és a légitársaságok nagyon érzékenyek külső tényezőkre, a párizsi terrortámadás ezeknek a részvényeknek ártott a legtöbbet.

Javította a hangulatot az is, hogy az EKB a jelek szerint tovább lazítja a monetáris politikáját. Peter Praet, az EKB vezető közgazdásza, az igazgatóság tagja a Bloombergnek nyilatkozva azt mondta, hogy középtávon fennmarad az alacsony inflációs környezet, és az EKB igazgató tanácsa a növekvő bizonytalanságra való tekintettel meg fogja vizsgálni, hogy megérett-e a helyzet további lépések megtételére.

Praet szavaiból elemzők azt szűrték le, hogy az EKB újabb stimuláló intézkedéseket hoz. Ez még bőségesebb olcsó pénzt és gyenge eurót jelent, ami jót tesz a befektetéseknek és az exportnak.

Az FTSEurofirst 300 2,42 százalékkal, az Euro-Stoxx-50 index 2,66 százalékkal emelkedett.

A vezető piacok közül a londoni értéktőzsde mutatója, az FTSE-100 2,04 százalékkal ment fel.

A frankfurti DAX-30 index 2,41 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig, amely hétfőn egyedül végzett minimális mínuszban a fontosabb tőzsdék közül, 2,73 százalékkal emelkedett.

A nemzetközi hitelezőkkel való megállapodás hírére szárnyra kapott az athéni tőzsde, az Athens General index 2,18 százalékkal nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!