A bankközi devizapiacon alacsony a forgalom és nagyon nem történik semmi  - kommentálta a helyzetet a Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője. Az euró/dollár beragadt az 1,2540 körüli szintre, az árfolyam még a vártnál rosszabb német ifo indexre sem reagált. Ennek oka Ruzsonyi szerint az lehet, hogy az alindexek értékei meglehetősen vegyes képet mutatnak. Mindenesetre az adat arra utal, hogy Németország sem immunis a szuverén válságra és az egyre nagyobb bizalmatlanság és a periféria gyenge kereslete Európa legnagyobb gazdaságát is lehúzza.

A forint helyzetét tekintve a devizapiaci szakember szerint az elmúlt 3-4 nap "IMF-rallyja" annak köszönhető, hogy a piac úgy vette le az elmúlt napok híreiből, mintha elérhető közelségbe került volna az IMF-tárgyalások elindulása. Ez most annyit jelenthet, hogy a közeljövőben - amíg tart a bizalom - a magyar fizetőeszköz árfolyamkilengései kisebbek lehetnek és így a nemzetközi piaci eseményekre kicsit kevésbé lehet érzékeny a forint. Amennyiben viszont a piac azt érzékeli, hogy a magyar kormány részéről nincs megállapodási hajlandóság, ez változhat - jegyezte meg.

Dél körül a forint a csütörtök délutáni helyzethez képest erősödött az euróhoz és a dollárhoz képest is: 287,01 forinton jegyezték a közös devizát, a zöldhasút pedig 228,75 forinton. Egy svájci frank 239,12 forintot ért.

Bár a piac most csendesnek tűnik, nemzetközi téren több, az eurózóna válságának megoldása felé mutató hír is napvilágot látott, és még láthat is, hiszen ma üléseznek az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek (Ecofin), a jövő heten pedig EU-csúcs lesz. Ez az euró/dollár árfolyamára is hatással lehet (és így közvetve a forintra is).

A forint árfolyamát egyes vélemények szerint például erősítheti, ha az EU pénzügyminiszterei pénteki ülésükön visszavonják azt a márciusi döntést, amelynek alapján jövőre felfüggesztették volna a kohéziós alap keretéből közel félmilliárd eurónyi kötelezettségvállalás felhasználhatóságát Magyarország számára.

A hírek közül kiemelhető, hogy az IMF vezérigazgatója ismét hangsúlyozta, hogy az eurózónának közös bankfelügyeletre és betétbiztosításra, valamint bankszanálási programra van szüksége.

Akár pozitív hatást is jelenthet az árfolyamra, hogy ez nem tűnik olyan távlati megvalósulásnak: sajtóhírek szerint ugyanis az Európai Központi Bank (ECB) az Európai Bankhatóságtól (EBA) átveheti az európai bankok feletti felügyeleti feladatot. Erről a Die Welt szerint a jövő heti EU-csúcson dönthetnek az EU-27 állam- és kormányfői. A német lap egy diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnökének mind a 27 országtól megvan erre a felhatalmazása, vagyis a döntés biztosra vehető.

Mario Monti olasz miniszterelnök a napokban felvetette, hogy az európai mentőalapokat fel lehetne használni kötvénypiaci beavatkozásokra is, amire Angela Merkel német kancellár távolságtartóan ugyan, de úgy reagált, hogy jogilag megvalósítható. A Monti-tervet egyébként az olasz kormányfő, Merkel, Francois Hollande francia elnök, és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök mai találkozóján vitathatja meg a Financial Times Deutschland szerint. A Monti-ternek azt a részét viszont a Bundesbank és más eurózónás központi bankok jegybankárai elleneznék, hogy az ECB a másodlagos piacon - az EFSF-en és ESM-en keresztül - is vásárolhasson olyan országok államkötvényeit, mint Olaszország.

Piaci hírek ugyanakkor arról is szólnak, hogy az Eurócsoport várhatóan informálisan dönthet arról is, hogy az EFSF-et használják fel a spanyol pénzügyi szektor megmentésére, a feladat később az ESM-re hárulhatna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!