Egy interjúban Andreas Treichl leszögezte, bár az utóbbi időben szélsőségesen negatívan ítélik meg a közép-, és kelet-európai térség kilátásait, a bank ezzel a szintű extremitással határozottan nem ért egyet - írja az APA hírügynökség.

A bankvezér nem gondolja, hogy az osztrák bankok számára túl forróvá vált volna a talaj a régióban, mert bár igen nagy kitettséggel rendelkeznek, befektetéseiket a józan reálgazdasági megfontolások vezérelték. Treichl szerint a befektetők bizalma a kedvező vállalati eredmények láttán visszatér majd. Úgy véli az elemzők tulnyomó többsége nyereséget jósol idénre a régiós pénzinézeteknek, és ezen várakozások felülteljesítésével helyreállhat a bizalom.

Az hogy a jelenlegi részvényárfolyam mellett az Erste könnyen felvásárlási célponttá válhat, Treichlt saját bevallása szerint nem izgatja különösebben. Amennyiben felmerülne egy vételi ajánlat megvédenék magukat, mivel rendíthetetlenül hisznek abban, hogy a bank valós értékét a másfél évvel ezelőtti árfolyam tükrözte, nem a jelenlegi és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy visszajussanak oda. A korrekcióra jó esélyt jelenthet a bankvezér szerint az első negyedéves gyorsjelentést követő vezetői tájékoztató.

Az Erste és a Raiffeisen jelenlegi árfolyamát - a bankok lényegi és valós értékét alapul véve - rossz viccnek tartja Helmut Kramer, az osztrák Gazdaságkutató Intézet volt elnöke is. Mindazonáltal a szakember felhívta a figyelmet, hogy fel kell készülni még nagyobb leírásokra egyes országokban, így Ukrajnában vagy Romániában. Ám még a legrosszabb forgatókönyv szerinti, összeségében 400 milliárdos veszteség is kezelhető lenne, amennyiben az érintettek nem kezdenek kicsinyeskedni és a felelősséget hárítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!