Az európai tőzsdék ismét amerikai, illetve ázsiai társaik nyomában indultak el, azaz csökkenéssel kezdték a napot. A londoni Footsie 0,6, a frankfurti DAX 1,5, a párizsi CAC-40 0,8 százalékkal morzsolódott le háromnegyed óra alatt. Délre tovább csökkent az árfolyamuk: DAX 2,1, a Fotsee 1,7, a DAX pedig 2,9 százalékkal volt lejjebb tegnapi értékénél.


A francia Totalnak tegnaphoz hasonlóan ma is rosszul indult a napja, 1,5 százalékkal esett részvényeinek árfolyama, a német Siemens gépipari óriás pedig 3,6 százalékos buktát szedett össze nagyon gyorsan. Nem érintették viszont a recessziós félelmek a brit Wolseley építőanyag-ipari céget, amely 4,4 százalékos emelkedést produkált, miután bejelentette, hogy átalakítja egyesült államokbeli divízióját.

A spanyol Santander bank 3,7 százalékos zuhansában volt kora délután a ABB gépipari csoport, a Siemens versenytársa 7 százalékos zuhanásban volt dél körül, pedig korábban két számjegyű üzemiprofit-emelkedésről számolt be 3. negyedéve után. A Nestlé élelmiszer-ipari csoport viszont közel 4 százalékkal emelkedett jó számainak köszönhetően, szektortása, a Unilever 1,7 százalékos pluszban volt 1 óra előtt.

Korábban Japánban a Nikkei ötéves mélypontra - 7,6 százalékkal, 8016,61 pontra - esett, mivel az erősödő jen lenyomta az exportőrök részvényárfolyamát. A hongkongi Hang Seng a lélektaninak tekintett 14 ezer pontos szint alá süllyedt, amire 2005 júliusa óta nem volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!