A nap végére beestek a tőzsdeindexek Európában - jóllehet a "délnek fordulás" a tengerentúli mutatókra is igaz volt magyar idő szerint fél hét körül. A piaci hangulatot jelentősen befolyásolta a G20 pénzügyminisztereinek és jegybankárainak moszkvai ülése, amelynek egyik fő fókusza az egyre erősödő árfolyam-feszültségek megvitatása.

A főbb európai indexek közül csak az FTSE-100-nak sikerült a pozitív zónában befejeznie a hét utolsó kereskedési napját, de a londoni parkett is csak egy ponttal tudta felülmúlni az előző napi záróértékét. A DAX 0,5, a CAC-40 0,3 százalékos mínuszban zárt. Heti teljesítményt tekintve az FTSE-100 1, a CAC-40 0,3 százalékot nyert, míg a DAX 0,8 százalékot vesztett. A Stoxx Europe 600 indexe 0,3 százalékkal gyengült pénteken, amivel az index az előző heti szintjén stagnált. A periféria inexei közül a milánói FTSE MIB 0,3, a madridi IBEX-35 1,2 százalékos veszteségben zárt.

A nemesfém-bányász cégek papírjai voltak a legnagyobb vesztesek között a Citigroup leminősítései miatt. A Randgold Resources 3,8, a Frensnillo 6,3 százalékot zuhant, egy tartásról eladásra történő leminősítés után, a Petropavlovsk pedig azután esett 4,8 százalékot, hogy vételről tartásra húzták le a részvényeit.

Emellett több mint 10 százalékot zuhantak az Aker Solutions norvég olajipari cég papírjai, miután a negyedik negyedévre a vállalat eredményei a várakozásoktól elmaradtak. Frankfurtban az E.ON részvényei 1,3 százalékot estek, miután a német közmű szolgáltató eladta a részesedését egy finn nukleáris projektben.

Ezzel szemben a luxus termékeket forgalmazó PPR 7,6 százalékkal rallyzott, miután a Gucci tulajdonosa megerősítette a 2013-ra vonatkozó előrejelzéseit egy tavalyi évre vonatkozó emelkedő nettó profitról szóló jelentés után. Párizsban a Renault részvényei erősödtek 3,5 százalékkal egy JP Morgan felminősítés után. A nyertesek között volt még a Commerzbank is, amelynek papírjai 1,2 százalékkal kerültek feljebb, miután 2012-re több mint duplájára hízott üzemi nyereségről jelentett az előző évhez viszonyítva.

Az európai befektetői hangulaton napközben csak rövid időre segítettek az USA-ból érkező makroadatok: a New York állam feldolgozóipari termelése, illetve a Michigan Egyetem és a Thomson Reuters által készített fogyasztói bizalmi index értéke felülmúlta a várakozásokat. Ezt ellensúlyozta egy kellemetlen meglepetést okozó ipari termelési adat, ami azt mutatta, hogy az amerikai ipari termelés a várt növekedés helyett 0,1 százalékkal csökkent januárban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!