A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 194,40 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 42 810,11 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 7,4 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A magyar részvénypiacon negatív korrekció zajlott, Európában inkább felfelé tartottak a részvényindexek, az amerikai parketten pedig enyhe gyengüléssel indult a kereskedés - mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-nek.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője azt emelte ki, hogy Ázsiában profitrealizálás volt látható, kilenc hónapos csúcsokról lefordulva negatív tartományban zártak az indexek, ami tükröződött az európai kereskedésben is. A negatív hangulatot fokozta a várakozásoktól elmaradó európai beszerzésimenedzser-index adat, így az európai piacokon gyengébb kép rajzolódik ki a hosszú hétvége előtt. Az Egyesült Államokban a várakozásokat meghaladó kiskereskedelmi és munkaerőpiaci adatok érkeztek, ami ideiglenesen lendületet adott a piacoknak.

A BUX a nemzetközi hangulattal párhuzamosan mínuszban zárt. A vezető részvények közül a leggyengébben a Richter teljesített, ugyanakkor az OTP is gyengült a hét utolsó kereskedési napján. A Magyar Telekomnál érdemi elmozdulás nem volt látható, a Mol pedig továbbra is az 50 napos mozgóátlagánál "küzdött" - tette hozzá a szakértő.

A Mol 24 forinttal, 0,73 százalékkal 3310 forintra erősödött, 631,0 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 120 forinttal, 0,91 százalékkal 13 000 forintra csökkent, forgalmuk 3,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,65 százalékkal 463 forintra nőtt, forgalma 167,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 95 forinttal, 1,64 százalékkal 5700 forintra esett, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4405,67 ponton zárt csütörtökön, ez 0,96 pontos, 0,02 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Vegyes zárás Európában

A főbb európai értékpapírpiacok gyenge kezdés után vegyes, többségében emelkedő indexekkel zártak csütörtökön, a rövid hét utolsó kereskedési napján - írta az MTI.

Az európai kereskedési idő végén az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 páneurópai indexek 0,21 és 0,24 százalék nyereséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,52 százalékkal emelkedett.

A kevés veszteséggel záró piac közé London és Milánó sorolt be, az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján 0,11 százalékkal, a milánói FTSE MIB pedig 0,16 százalékkal csökkent. Frankfurtban a DAX index 0,52 százalék nyereséggel zárt, a párizsi CAC-40 index 0,25 százalékkal emelkedett, Madridban az IBEX-35 index 0,35 százalékkal erősödött.

Az árfolyamok a gyenge makrogazdasági mutatók miatt csökkentek kezdetben Európában, majd vállalati negyedéves beszámolóknak köszönhetően több-kevesebb eredménnyel megindultak felfelé.

A várt erősödés helyett ugyanis lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedési üteme áprilisban. A befektetőket különösen a várakozásoktól elmaradó német és francia feldolgozóipari adatok ábrándították ki.

Negyedéves beszámolóval jeleskedett egyebek között az Unilever és a Schneider Electric, mindkét cég részvénye több mint három százalékkal erősödött.

Az olajár csütörtökön vegyesen alakult a szerdán elért idei csúcs után. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára hordónként 71,72 dolláron 0,14 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben, a WTI ára 0,16 százalékkal 63,66 dollárra csökkent.

Az eurót 0,46 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1242 dolláron, az arany ára 0,03 százalékkal 1277,15 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!