Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője elmondta: mínuszos nyitás várható a nyugat-európai és a hazai piacon egyaránt. A hazai folyamatokat erőteljesen befolyásolhatják az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos információk, de Nyugat-Európában kitarthat a rossz hangulat, mivel nemzetközi szinten élénkülnek az aggodalmak a spanyol és az olasz problémákkal kapcsolatban.

Emlékeztetett arra, hogy kedden erős hozamemelkedés volt az olasz és a spanyol állampapírok piacán mind a rövid, mind a hosszú lejáratok esetében.

A spanyol piacon jóval meghaladják az államkötvényhozamok a kritikusnak vélt 7 százalékos szintet. Az olasz tízéves hozam is 6,6 százalék felett volt, és közelít a 7 százalékos kritikus szinthez, amellyel a hosszú finanszírozhatóság kérdőjeleződik meg. Emellett piacbefolyásoló hatással bírhat a németországi ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi indexének alakulása is - tette hozzá.

Nagy Bertalan, az Equilor vezető befektetési tanácsadója is azt emelte ki, hogy alapvetően lefelé mozdulnak a tőzsdei mutatók szerdán. A magyar piacon is 0,5-1 százalékos csökkenés várható a nyitáskor. Szerinte a nap folyamán a Budapesti Értéktőzsde az európai csökkenő tendenciát követheti, az amerikai tőzsde kedden eséssel zárt, és a kínai tőzsde jelenleg is mínuszban van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!