A friss adatok szerint január végén az OTP Bank Nyrt. összesen 7 millió 55 ezer darab részvényére volt nyitott shortpozíció Amerikában, ez két hét alatt kevesebb, mint 100 ezer darabos csökkenésnek felel meg.

Ezzel a shortállomány nagysága visszatért a december végi szintjére, azaz amennyi eladási pozíció január első két hetében megnyílt, annyit január végéig le is zártak a befektetők.

Mint korábban írtunk róla, az Egyesült Államokban 2008 nyarától kötelező közzétenni a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozíciók nagyságát a szereplőknek.



A válság során a shortállomány csúcspontját a piac mélypontján érte el 2009 tavaszán, közel 13 millió darab részvényre nyitott pozícióval.

Innen folyamatosan csökkent ez a szám, egészen 2010 tavaszáig, amikor is a Kósa-Szíjjártó nyilatkozat után ismét hatalmas mennyiségű ilyen pozíció nyílt, így az állomány július elejére ismét meghaladta a 11 millió darabot.

Innen lassú csökkenés indult, egészen tavaly november elejéig, a short pozíciók nagysága pedig azóta leginkább stagnálást mutat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!