A korábbinál két héttel távolabbi határidő ellenére is jó néhány B kategóriás tőzsdei cég adós maradt a gyorsjelentéssel (lapzártánkig), de az A kategória szereplői pontosak voltak. A 48 milliárdos összesített veszteséget hozó első negyedév után a féléves mérleg 167 milliárdos pluszt mutat, ám ez jócskán elmarad a 379 milliárdos tavalyi és a 270 milliárdos 2007-es eredménytől. Az idei számokat némileg torzítja az Orco gigantikus, 54 milliárdos féléves mínusza, amelyből március végén még csak 14 milliárd látszott.


A huszonegy A kategóriás cég közül ugyanúgy hatan zártak veszteséggel, mint tavaly, de a többiek eredménye is rendre csökkent. Az OTP nyeresége a hatalmas céltartalékképzés miatt 130 milliárdról 84 milliárdra, a Molé 180 milliárdról 64 milliárdra esett. Ehhez képest az MTelekon 17 százalékos visszaesése (54 milliárdról 45-re) szinte kedvezőnek tűnik. A tavalyi nyerők közül veszteségbe (mégpedig 2,7 milliárdosba) fordult a Rába, a Danubius és a Graphisoft Park. Méreteset nőtt a TVK vesztesége (3 milliárdról 9 milliárdra).





A tavalyi vesztők közül viszont a vonal fölé kapaszkodott a Synergon és az AAA, igaz, utóbbinak már alig maradt saját tőkéje. Ez magyarázza, ha nem is teljesen, hogy az autókereskedőé a legdrágább részvény a tőzsdén, 4,23-as P/BV mutatóját a hagyományosan drága Zwack (2,92) és az Állami Nyomda (2,7) csak távolról követi.

A válságos félév igazi nyertesei a gyógyszergyártók voltak. Az Egis félévi eredménye egyharmadával, a csaknem 100 milliárdos pénzállománnyal ellátott Richteré több mint 110 százalékkal nőtt. Utóbbi 27 milliárdos féléves profitja, még inkább a 20 százalékos üzemi eredmény/árbevétel mutatója egészen kiemelkedő. Ehhez képest a Richter 2-es P/BV mutatója nem is magas.


A veszteséges papírok rendre olcsók is, a TVK 0,48-as vagy a Rába 0,67-es P/BV mutatója aligha szorul magyarázatra. Meglepőbb, hogy a Mol is a saját tőkéje alatt forog, a Fotex tőzsdei ára pedig csak árnyalatnyival haladja meg a könyvértékét, de az OTP és az FHB 1,2-es, illetve 1,3-as P/BV mutatója is történelmi mélypontot jelez.


A féléves számokból idén a szokottnál is nehezebb előre jelezni az éves eredményeket, ám valószínű, hogy a nagy leírások már nem ismétlődnek meg (Orco, Rába, Danubius), a Molnál ugyan lassul az eredmény növekedése, de az OTP, az MTelekom és a gyógyszergyártók egyenletesen fognak haladni. Így az éves eredmény az A kategóriában elérheti a 350 milliárd forintot is. Ez akár 40 százalékkal kevesebb lehet a 2008-as számnál, és ennek fényében éppenséggel már nem olcsók a magyar részvények. Az A kategória várható összesített eredménnyel számolt piaci P/E átlaga 14 körül jár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!