Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Londoni Értéktőzsde (LSE) tegnap közleményben figyelmeztetett, arra kényszerülhet, hogy hétfőtől felfüggessze a kereskedést és kivezesse az összes svájci cég részvényét egy az Európai Unió és Svájc között fennálló politikai vita miatt. Hasonló figyelmeztetést tett közzé több más kereskedési platformokat üzemeltető cég is, mint például az Aquis Exchange, a CBOE Global Markets illetve a UBS - írja a CNBC.com. Az LSE esetében összesen 254 svájci részvényről van szó.

Az összefoglaló szerint Svájc és az Európai Unió között régóta folyamatos tárgyalások folynak a kétoldalú kapcsolatokról olyan kérdésekben, mint a bevándorlás, a pénzügyi műveletek illetve a kereskedelem szabályozása. Az unió és Svájc között jelenleg érvényben van egy megállapodás, amelyben kölcsönösen elismerik egymás értékpapírpiacait és a hazaival egyenrangúnak ismerik el azokat, azonban ennek a megállapodásnak az érvényessége június 30-án lejár.

Megy a kekeckedés

Ha a határidő anélkül múlik el, hogy a két fél újabb megállapodást kötne - amelybe az unió újabb politikai kérdéseket is bele kíván erőltetni - és az EU nem hosszabbítja meg egyoldalúan, akkor a svájci hatóságok nagy valószínűséggel vissza fogja vonni az európai kereskedési helyszínek elismerését. Ennek hiányában elvileg nem lehet majd ezeken szabályosan svájci részvényekkel kereskedni - magyarázza az LSE közleménye. Ha svájci részről nem garantálják jövő hétfőig ezen piacok hazaival egyenértékű elismerését, akkor várhatóan nem is indul meg ezeken a svájci részvényekkel az üzletelés hétfőn.

A svájci törvények már január elsejétől előírják azt, hogy külföldön csak akkor lehet az országban elsődleges székhellyel rendelkező cégek részvényeivel kereskedni, ha az adott piacot a Svájci Szövetségi Pénzügyminisztérium is elismeri erre alkalmasként. Azonban a svájci kormányszerv hétfői közleménye szerint ezen elismerés visszavonására készül az EU-val kötött megállapodás hiánya miatt. Szerintük ennek az elismerésnek a visszavonása a svájci tőzsdei infrastruktúra megfelelő működését hivatott védeni.

Nagy hiányzók jönnek

Ha nincs megállapodás és életbe lép a korlátozás, akkor olyan cégek részvényeivel, mint a Nestlé, a UBS ás a Novartis nem lesz majd kereskedés. Ez már csak azért is kínos, mert ezek a svájci blue-chipek olyan fontos összeurópai részvényindexek fontos tagjai, mint a Stoxx50, vagy a Stoxx Europe 600.

Az összefoglaló emlékeztet arra, hogy az EU évek óta próbálja a Svájccal való viszonyát egyetlen szerződés keretében rendezni a jelenleg fennálló, több mint 100 kétoldalú megállapodás helyett. A cél az, hogy Svájc ne tudjon kibújni az unióval szembeni kötelezettségei alól, például a bevándorlási kérdésekben anélkül, hogy el ne vesztené az EU-val való speciális kapcsolatából származó kedvezményeket.

Svájc eddig elég jól elvolt az államszövetséggel való bonyolult kapcsolatrendszerével, hiszen abból jelentős haszna származott - mutatott rá a CNBC-nek Beat Wittman, a zürichi Porta Advisors szakértője. Az EU eddig már többször is meghosszabbította a Svájcnak adott határidőt kéréseinek teljesítésére. Az eredeti időpont 2017 vége volt, ezt egyszer egy, majd egy fél évvel tolták ki, s ez jár most le június végével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!