Tegnap az amerikai piacokon pozitív fordulat bontakozott ki, és ma reggel az európai tőzsdék is felfelé vették az irányt a nyitást követően, annak ellenére, hogy jelentősebb eredmények nélkül zárult az uniós állam- és kormányfők tegnap esti, brüsszeli, informális találkozója.

A lendület azonban nem tartott sokáig, mostanra a vezető indexek már mínuszban tartózkodnak. A jelentős napon belüli esés hátterében elsősorban a kedvezőtlen európai makroadatok állnak.

A várt javulás helyett tovább romlott a német feldolgozóipar helyzete - a Markit által közzétett előzetes adatok szerint a feldolgozóipari beszerzési menedzser index (pmi) az előző havi 46,2 pont után 45 pontra csökkent májusban, miközben az elemzők 47 pontot vártak. Az 50 pont alatti érték pedig már egyébként is a szektor zsugorodását jelzi. Szintén csalódást keltően tovább esett a francia pmi is.

Ismét romlott a gazdasági hangulat Németországban - derül ki az Ifo májusi felmérésének eredményeiből. A főindex értéke 109,9 pontról 106,9 pontra csökkent, a várt 109,4 pontos értékkel szemben.

Az egyes ágazatok közül az autó és a kiskereskedelmi szektor a leggyengébben teljesítők között van, a Peugeot több mint 4 százalékot veszített értékéből, míg a Tesco 1, a Carrefour pedig közel 2 százalékot esett.

A bankszektorban egy-két szereplő még emelkedést mutat, ilyen a UBS és a HSBC is, az előbbi 1,4, az utóbbi pedig 1 százalékos pluszban áll.

A délután folyamán érkeznek még makroadatok az USA-ból, ezekre a piaci szereplőknek ugyancsak érdemes figyelni, a hangulatot ugyanis a várakozásoktól való jelentősebb eltérés esetén befolyásolhatják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!