A vezető európai indexek közül a német DAX és a francia CAC-40 1,2, az angol FTSE-100 1,1 százalékos emelkedést mutat. Várhatóan a görögök délutáni órákban szavaznak a mentőcsomagról. A görög bankok közül a National Bank of Greece 4,1, az Alpha Bank 4,4 százalékkal került feljebb.

A vállalati hírek kapcsán kiemelhető az Allianz, mely 2,7 százalékos emelkedésben áll a német kereskedésben annak is köszönhetően, hogy a Morgan Stanley egyenlő súlyozásról felülsúlyozásra minősítette fel a társaság részvényeit. A Wacker Chemie a UBS vételre történő felminősítése után 2,7 százalékkal került feljebb.

A fellélegzés jót tesz az európai bankszektornak, mely képviselői közül a francia BNP Paribas 2,3, a Societe General 2,5, a német Commerzbank 2,4, az osztrák Erste és Raiffeisen pedig 1,8 százalékos emelkedésben áll.

Egyre feszültebb a helyzet a görög sztori kapcsán, ugyanis ma és holnap szavaznak az újabb megszorító csomagról, melynek elfogadása feltétel a mentőcsomag következő részletének kiutalásához (és így a fizetőképesség megőrzéséhez). Ennek elmaradása sokak szerint a Lehman bedőléséhez hasonló következményekkel járna. Mark Hulbert viszont megvizsgálta, hogy az elmúlt 20 évben látott négy nagy adósságválság során a részvénypiacok átlagban hogyan teljesítettek, és azt találta, hogy a krízisek kirobbanását követő két év során jelentős emelkedés volt tapasztalható.

A Stoxx szektorindexei közül a mai kirobbanó hangulatban az összes emelkedik, az élen az alapanyagszektor halad, míg a sor végén az élelmiszeripar kullog.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!