Európa: esés az amerikai makroadat nyomán

Megrengette a piacokat az amerikai kiskereskedelmi forgalom váratlan mértékű májusi csökkenése. A nyugat-európai részvényindexek ismét eséssel zártak, a tengerentúli mutatók ugyanakkor estére már többé-kevésbé feljövőben voltak. Az FTSE-100 1,6 százalékkal 4 771,9 pontra esett, a CAC-40 1,2 százalékkal 3 957,3-re süllyedt, a DAX pedig hét óra után 1 százalékos mínuszban volt.
Ádám Viktor, 2002. június 13. csütörtök, 19:05

Az egyesült államokbeli kiskereskedelmi eladások november óta nem tapasztalt mértékben, 0,9 százalékkal csökkentek az elmúlt hónapban, a GDP kétharmadát adó fogyasztás lassulását jelző adatot szakértők drámainak minősítették.
Az amerikai makroadat az addig kisebb-nagyobb emelkedést mutató nyugat-európai részvényindexeket meredek lejtőre küldte. A DAX-ot a süllyedésbe váltó tech-komponensek mellett a pénzügyi szektor húzta le, az MLP ugyanis továbbra sem volt képes meggyőzni a befektetőket arról, hogy a vádakkal ellentétben eredménye megszépítésére nem követett el számviteli szabálytalanságokat. A bankrészvények árfolyamesése a Footsie-t sem kímélte, ám Londonban amiatt került a vesztes oldalra a pénzügyi ágazat, hogy a Bank of England kormányzója közölte: amennyiben nem lassul a hazai kereslet, a jegybanknak a kamatemelés eszközéhez kell nyúlnia.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK