Európa esik - okold az S&P-t

Negatív tartományban tartózkodnak az európai indexek, miután negatív figyelőlistára tette az eurózóna 15 tagállamát, beleértve Németországot és Franciaországot is hétfőn késő este a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő. A DAX 0,9 százalékos csökkenést, a francia CAC 0,3 százalékos gyengülést mutat, a londoni FTSE 0,5 százalékkal került lejjebb. A görög parkett szenvedi el a legnagyobb veszteségeket.
portfolio.hu, 2011. december 6. kedd, 11:26
Fotó: Napi.hu

Negatív figyelőlistára tette az eurózóna tagállamait hétfőn késő este a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő. A lépés azt jelenti, hogy az intézmény 90 napon belül dönt az érintett országok hitelminősítésének esetleges rontásáról.

A Stoxx 600 0,2 százalékos csökkenést mutat. A tegnapi nap rosszul teljesítő egészségügy az energiaszektorral együtt ma felülteljesít. A közszolgáltatók érik el a legnagyobb veszteséget közel 2 százalékos csökkenéssel. Az autóipar és a pénzügyi szolgáltatok is alulteljesítenek.

A közszolgáltatói szektor rossz teljesítményében jelentős szerepet játszik, hogy a német közszolgáltató óriás, az RWE, látva a továbbra is bizonytalan környezetet, tőkét emel. A társaság a tervek szerint 2,5 milliárd euró többletforrást kíván bevonni, hogy csökkentse eladósodottságát. A részvények 11,5 százalékot zuhantak ma reggel, míg a szektortárs E.On 4 százalékot veszített értékéből, a két papír együttesen az 1 százalékos DAX-esés mintegy felét magyarázza. A francia GDF Suez 1,7 százalékot esett.

Az energiaszektorban az Electricite de France 1,4 százalékos gyengülést mutat. A Stoxx komponensek közül a Nokia 2,6 százalékos csökkenést ér el, miközben a szektortárs Vodafone 0,8 százalékos növekedést tud felmutatni egy ilyen bizonytalan piaci környezetben. A biztosítók sem teljesítenek jól, a Societe Generale 2,4 százalékkal, az Axa 1,3 százalékkal került lejjebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK