Európa: kis forgalom a tőzsdéken

Az amerikai szünnap miatt szerény forgalom zajlott ma a vezető nyugat-európai börzéken, a mutatók vegyesen zártak. Az FTSE-100 0,6 százalékkal 5 136,3 pontra süllyedt, a CAC-40 0,5 százalékkal 4 360,7 pontra emelkedett, s háromnegyed hét előtt a DAX 0,9 százalékos pluszban volt.
Ádám Viktor, 2002. május 27. hétfő, 18:42

A német gazdaság egyik fő indikátorának tartott IFO index vártnál nagyobb emelkedése nyomán lendületbe jöttek a kontinentális Európa vezető tőzsdemutatói, bár a nap végére csökkent az indexek többlete.

A Footsie kimaradt a jóból, az áresést a Vodafone zuhanó papírjai vezették, a befektetők ugyanis nem vártak sok jót a mobilszolgáltató holnap napvilágra kerülő eredményadataitól. A Cable & Wireless ugyanakkor a nyertesek táborát erősítette, s mérsékelt drágulást mutattak fel a bankszektor nagyágyúi is.

A milánói börzén a FIAT volt a nagy vesztes, a befektetők csalódottan fogadták, hogy a cégnek tőkeinjekciót adó bankok nem siettetik az autógyártó részleg leválasztását, vagyis egyelőre nincs szó arról, hogy az üzletág teljes egészében a General Motorshoz kerülne.

A párizsi börze indexének a Carrefour kiskereskedelmi lánc részvényei adtak komoly támaszt, miután a Deutsche Bank és a WestLB Panmure is vételre ajánlotta a papírokat. A Vivendi Universal szintén erősödött, a befektetők ugyanis abban reménykedtek, hogy a cég szerdán közművállalatának, a Vivendi Environnementnek részleges eladásáról tesz bejelentést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK