Kivárás jellemzi az európai piacokat a ma és holnap tartandó Európai Unió állam- és kormányfőinek találkozója előtt. Az uniós csúcs témái elsősorban gazdaságpolitikai kérdések lesznek. Többek között szó lesz a júniusi csúcson elfogadott a növekedés és a foglalkoztatottság élénkítését célzó intézkedésekről, az eurózóna jövőjéről, és a bankunióról.

Az uniós találkozót megelőzően a német kormány tegnap lefele módosította a jövő évi gazdasági növekedésre adott prognózisát. A gazdaság csupán 1 százalékkal bővülhet az új előrejelzés szerint, míg korábban 1,6 százalékos emelkedést vártak a szakértők.

A nyugati befektetők óvatosak az uniós csúcs előtt, az irányadó indexek többsége kisebb elmozdulást mutat. Az olasz és spanyol kereskedők azonban inkább szabadulnak a részvényektől, az IBEX 35 0,7, az FTSE MIB 0,5 százalékkal került lejjebb.

A Nokia ma hozza nyilvánosságra harmadik negyedéves gyorsjelentését, mely az elemzők szerint nem lesz túl fényes, mely a nagyon erős versenytársak további előretörésével magyarázható. Elemzők szerint mind árbevétel mind EPS soron csökkenő eredményről számolhat be a társaság. A szakértők szerint a vállalat 8 millió darab okostelefont értékesíthetett a vizsgált negyedévben, mely jóval elmarad a Samsung 55 millió vagy az Apple 27 millió darabos eladásaitól. A Nokia papírok 0,6 százalékos pluszban tartózkodnak.

A Nestlé árbevétele az év első kilenc hónapjában 11 százalékkal 67,57 milliárd svájci frankra emelkedtek a 67,3 milliárd frankos elemzői becsléssel szemben. Az emelkedés üteme azonban a fejlődő piacokon lassult. A befektetők 2,1 százalékos mínuszba lökték a papírokat a hírre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!