Kismértékű elmozdulásokkal a negatív tartományban indították a napot a főbb európai részvényindexek az elmúlt két nap emelkedése után. A DAX, a CAC 40 és az FTSE 100 indexek mindegyike fél százalék alatti mínuszokban található.

A vezető európai részvényindexek további teljesítményét meghatározhatja a mai nap során sűrűn érkező gyorsjelentések fogadtatása. Ma jelentett többek közt a Deutshce Bank, Unicredit, az AXA, a Roche, a Royal Dutch Shell, az AXA és a Mastercard is.

A Stoxx600 szektorindexek felemás képet mutatnak, jelentősebb pluszt csak az alapanyag gyártók tudnak felmutatni. A közszolgáltatók, energiaipari vállalatok és a bankok ma a gyengén teljesítők közé tartoznak.

A Deutsche Bank már jelentett, az elemzői várakozásokat jelentősen alulmúló, 147 millió eurós nettó eredményről számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében a vállalat, ami 76 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A társaság adózás előtt veszteséges lett 351 millió eurós összegben, holott a Reuters elemzői konszenzusa 1,05 milliárd eurós profitról szólt. A társaság részvényei 1,55 százalékkal értékelődtek le.

A várakozásoknál gyengébb lett a Shell negyedik negyedéves jelentése. A teljesítményt a downstream szegmens húzta lefele, ahol még profitot sem sikerült elérni a nyomott marzsok hatására. A vállalat eközben ambiciózus terveket tett közzé, jelentősen növelik a kitermelésüket és a készpénztermelést, de feljebb húzzák az első negyedéves osztalék métékét is. A papír 2,6 százalékkal került lejjebb.

A bányaiparban tevékenykedő Xastra 12 százalékot szárnyalt, miután a vállalat megerősítette, hogy folynak az egyeztetések a Glencore-al való összeolvadással kapcsolatban.

Az Unilever 3,6 százalékkal értékelődött le, miután az utolsó negyedéves profitja csak kismértékben növekedett, és a társaság óvatosnak bizonyult a 2012-es kilátásokkal kapcsolatban.

A NOVO Nordisk árfolyama 4,9 százalékkal került feljebb, miután a világ legnagyobb inzulin gyártója a várakozásokat meghaladó utolsó negyedéves profitot jelentett be. A szektortárs AstraZeneca árfolyama viszont 2,8 százalékot esett, mert a társaság gyorsjelentésében profitcsökkenésről számolt be, valamint a közeljövőben 7300 munkahely megszűnését tervezi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!