Európa korrigál

Emelkedésnek indultak a nyugat-európai indexek, az emelkedésben a spanyol tőzsde jár az élen, annak ellenére, hogy az országot övező problémák továbbra sem oldódtak meg. Az ibériai ország 10 éves államkötvényhozamai még mindig rekord magasságokban járnak. Az aggasztó spanyol helyzet mellett a délelőtt publikált német ifo hangulat index, és a brit GDP adat is elmaradt az elemzői becslésektől.
portfolio.hu, 2012. július 25. szerda, 11:34
Fotó: Napi.hu

Délelőtt publikálták a német ifo gazdasági hangulat indexet, mely elmaradt az elemzői várakozásoktól, ugyanis a piaci prognózis 104,5 pontos értékre számított, míg a tényleges adat ennél valamivel alacsonyabb, 103,3 pont lett. A német adatok mellett az angol GDP adat is csalódást keltő lett, ugyanis a szigetország GDP-je 0,8 százalékot esett, míg az elemzők 0,3 százalékos csökkenésre számítottak.

A nyugat-európai börzék a kedvezőtlen hírek ellenére, jól szerepelnek a délelőtt folyamán, a FTSE 100 0,1, a CAC 40 0,6 a DAX 0,4 százalékot erősödött. Az emelkedést a spanyol IBEX 35 vezeti, közel 2 százalékos plusszal.

A mai napon több társaság is közzétette negyedéves számait: a Daimler mind árbevétel, mind az egy részvényre jutó eredmény soron felülteljesítette a piaci konszenzust, valamint megerősítette az idei évre vonatkozó eredményvárakozásait. A részvények 3,2 százalékos pluszban tartózkodnak.

A Peugeot is nyilvánosságra hozta első féléves számait, mely szerint a vállalat 819 millió eurós veszteséget könyvelhetett el. A társaság továbbá kijelentette, hogy nem számít javulásra az európai piacain a közeljövőben. A részvények a veszteség ellenére 4,7 százalékot erősödtek.

Az autógyártók mellett a Deutsche Bank az előzetes számait publikálta, melyek elmaradtak a szakértők várakozásaitól. A pénzintézet közleménye szerint a társaság 1 milliárd körüli eredményt mutathat fel az adózás előtti eredmény soron, míg a nettó profit 700 millió euró lehetett. Az elemzők az előbbi értéket 1,4 milliárd euróra, utóbbit 1 milliárd euróra becsülték. A részvények 3,3 százalékkal kerültek lejjebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK