Jövőre kitartat a világgazdaság növekedése, s a befektetők félelmei lanyhultak valamelyest az amerikai költségvetési szakadékkal kapcsolatban november óta. Ez derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss, összesen 664 milliárd dollár befektetéséért felelős 255 szakember megkérdezésével készített alapkezelői felméréséből. A megkérdezettek nettó 40 százaléka van azon a véleményen, hogy a világgazdaság jövőre növekedni fog, ez kétszerese a két hónapja mért értéknek. Eközben a növekedést fenyegető legnagyobb veszélynek változatlanul az amerikai költségvetési szakadékot nevezték meg az alapkezelők, azonban egy hónapja még nettó 54 százalék volt ezen a véleménye, a decemberi adatfelvétel során már csak 47 százalék.

A szakértők által leginkább preferált régiót jelenleg a feltörekvő piacok jelentik.A kínai gazdasággal kapcsolatos optimizmus a felmérés történetében mért legmagasabb szintre emelkedett. Nettó 67 százalék gondolja jelenleg úgy, hogy az ázsiai ország gazdasága bővülni fog a következő 12 hónapban, novemberben még csak 51 százalék. A bizalom megmutatkozik az eszközallokációkban is, szeptember óta duplázódott azok aránya, akik felülsúlyozzák portfólióikban a feltörekvő piacokat, most nettó 38 százalékuk tartja ezt jó stratégiának.

A bikák visszatértek Kínába, s a medvéket a gazdaságpolitikai döntések a világ többi táján meghátrálásra kényszerítették. Ha az árak tovább menetelnének felfelé, az talán arra utalhatna, hogy a gazdasági növekedés világszerte gyorsulni kezdett - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch Gloval Research vezető részvénypiaci stratégája. John Bilton a befektetési bank európai részvénystratégája szerint a legnagyobb visszatartó erő jelenleg a piacon az, hogy sokak szerint még mindig túlzóak a cégek várható eredményeivel kapcsolatos befektetői várakozások. Ha ezek a félelmek enyhülnek, akkor az alacsony árazások miatt várhatóan az európai részvények keltik majd fel a legtöbb alapkezelő figyelmét. Az európai részvények javuló megítélése máris látszik, a régió részvénypiacait felülsúlyozó alapkezelők aránya elérte a nettó 7 százalékot a novemberi egy százalékot követően. Ezzel 2011 novembere óta első ízben nagyobb az amerikai részvényeket felülsúlyozók arányánál az európaiakat előnyben részesítőké. A szektorallokációkban is megmutatkozik a kockázatviselési hajlandóság emelkedése, a ciklikus szektorok súlya nőtt, azonban a legkedveltebb szektor változatlanul a gyógyszeripari

Harmadik hónapja nőnek az eredményvárakozások

A decemberi felmérés immár zsinórban a harmadik, amikor a szakértők optimistábbak lettek a vállalatok profitnövekedésével kapcsoltban. Jelenleg nettó 11 százalékuk gondolja azt, hogy a vállalatok eredményessége nőni fog 12 hónapos távlatban, októberben még ugyanennyien gondolták azt, hogy profitcsökkenés következhet. Ugyanakkor a profitmarzsok szűkülésével kapcsolatos aggodalmak enyhültek, nettó 33 százalékról 27 százalékra zsugorodott az ettől tartók aránya. A szakemberek jelenleg 37 százaléka gondolja úgy, hogy a vállalatok profitbővülési üteme 10 százalék alatti lesz globális szinten, novemberben még nettó 52 százalékuknak volt ez a véleménye. Az alapkezelők a beruházások növelésére biztatják a vállalatvezetőket. Nettó 64 százalékuk van azon a véleményen, hogy a jelenlegi környezetben a vállalatok nem ruháznak be eleget, ez a felmérés történetében rekordnak számít.

A legkedveltebb befektetési célpontok a részvénypiacokon belül maradtak a feltörekvő országok. A befektetők netti 38 százaléka gondolja jelenleg úgy, hogy itt a legjobbak a vállalati profitkilátások, novemberben még csak nettó 32 százalék volt ez az arány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!