Európa nyomába eredt a BUX

A pozitív nyitás után tovább araszoltak fölfelé a vezető európai részvényindexek, a FTSE 100 0,42 százalékkal, a CAC 40 éppen 0,50-nel, a DAX 0,59 százalékkal erősödött bő háromnegyed óra alatt. A BUX a durva, nyitásban 1,34 százalékos esés után erősödni kezdett, de még messze van a pénteki zárás magasságaitól.
Szabó Márta, 2004. november 15. hétfő, 10:03
Fotó:

A forintpiacon egy opciós kötés adott okot izgalomra, ennek nyomán 243,30/50-es szintre erősödött az árfolyam, s az opció miatt lehetnek újabb vásárlások. A forgalom gyenge, mivel a piac vékony - mondta Kolba Mikós, az ING Bank tradere.

Hét hete nem látott mélységbe esett az irányadó amerikai olaj ára, egy hordóért már kevesebb mint 47 dollárt kell adni a New York-i árutőzsde elektronikus kereskedésében. Szakértők szerint amennyiben az északi féltekén változnának a meteorológiai előrejelzések, és kemény télre lenne kilátás, akkor újra emelkedhetnének az árak. A Bloomberg idézi Jeroen van der Veert, a Royal Dutch/Shell Group vezetőjét, aki szerint bőséges az olajkínálat és áresésre lehet számítani.
Az október 25-én feljegyzett történelmi rekordszintnél a jelenlegi árak csaknem 20 százalékkal alacsonyabbak.

A legnagyobb lengyel olajfinomító társaság, a PKN Orlen bőven megháromszorozta nettó profitját a harmadik negyedévben, 28 százalékkal növekvő árbevétel mellett. A harmadik negyedévi adózott eredmény 837 millió zloty (254 millió dollár) lett, szemben az egy évvel korábbi 253 millióval (részvényenként: 1,96 zloty vs. 0,60), az árbevétel 8,47 milliárd zlotyra emelkedett (6,61 milliárdról).
A PKN ezzel már kilencedik negyedéve növeli profitját, hála a finomítási tevékenység növekvő hasznának, illetve a működési költségek lefaragásának - emeli ki a vállalat közleménye.

Ma és holnap hallgatják meg az Európai Parlament (EP) képviselői a legutóbbi kudarc után valamelyest átalakított Barroso-bizottság új tagjait. A végszavazás csütörtökön lesz és a várakozások szerint ezúttal áldását adja az EU kormányának szerepét betöltő intézmény összetételére az EP. Ma a Barroso első bizottságának bukását okozó Rocco Buttiglione helyére jelölt Franco Frattini olasz külügyminisztert kérdezik a képviselők, holnap pedig többek között Kovács Lászlónak kell bizonyítania, hogy az adó-, illetve vámügyekhez jobban ért, mint az energiapolitikához.

A díj négy évtizedes történetében az idén harmadszor kapta japán gyártmányú autó az Év autója címet. Az elismerést az a hibrid motorral szerelt Toyota Prius kapta, amelynek előző változata 4 évvel ezelőtt már felkapaszkodott a dobogó legalsó fokára - derül ki a Népszabadságból. (Tavalyelőtt is egy meglevő modell új verziója, a Renault Mégane 2-je lett a győztes.)
A korábbi modellnél kedvezőbb ár-érték arányú, sportosabb második Priust az 58 tagból álló nemzetközi zsűriből 37-en tették az első helyre. A hibrid Toyota 406 pontot kapott, a második helyezett Citroën C4-esnek ennél 139 ponttal kevesebb jutott.
A hibrid modellek részesedése még elenyésző az összeladásokban, de értékesítésük dinamikusan emelkedik. A mostani díjat besöprő Toyota japán üzemében extra műszak bevezetésével bővítették a Priusok gyártását, jövőre pedig már az USA-ban és Kínában is készülnek majd ilyen modellek.

A MÁV Rt. az idén 150 ingatlanját szeretné értékesíteni, s ebből 1,5-2 milliárd forintos bevételt vár. A vasúttársaság jövőre újabb épületektől és telkektől kíván megszabadulni, köztük olyanoktól, amelyeket jelenleg is használ a cég. Utóbbiakat a társaság az eladás után visszabérelné. A MÁV várhatóan pályázatot ír ki az Andrássy úti vezérigazgatóság épületére is. A tervek szerint a Déli pályaudvar szerepét Kelenföld venné át, a Déli területét pedig más célra hasznosítanák.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK