Európa rossz hangulatban

Az európai adósságválsággal és a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmak tovább borzolják a befektetők hangulatát. A Görögországgal kapcsolatos legújabb fejlemények szerint a német pénzügyminiszter és az Európai Tanács elnöke is elutasította a görög kiigazítási program meghosszabításának kérelmét.
portfolio.hu, 2012. június 25. hétfő, 11:42
Fotó: Napi.hu

Nem szüntel a görögökkel kapcsolatos hírcsatorna. A hétvége folyamán egy nyilatkozat keretében utasította el a görög kiigazítási program nyújtását a német pénzügyminiszter és az Európai Tanács elnöke. A héten tartandó Európai Uniós tanácskozás is jelentőséggel bírhat a kereskedés irányát tekintve.

Soros György legutóbbi nyilatkozata, mely szerint az Európai Uniónak csak 3 napja maradt, hogy megoldást találjon adósságának rendezésére, tovább rontja a kereskedési hangulatot.

A vezető nyugat-európai indexek kivétel nélkül lejtmenettel indították a hetet. A londoni FTSE100 0,6 százalékos, a DAX 1,4 százalékos, CAC40 1,2 százalékos minuszban tartózkodik.

Az egyes szektorok közül alulteljesítő a bankszektor és a gyógyszeripar. Az előbb kategóriában szereplő BNP Paribas 1,7 százalékkal, a Banco Santander 2,1 százalékkal került lejjebb.

A gyógyszeripari részvények közül a Sanofi S.A. papírjai a párizsi tőzsdén 1,5 százalékkal érnek kevesebbet a legutóbbi záráshoz képest. Az angol Shire Plc 10,7 százalékot hanyatlott, miután az amerikai gyógyszerfelügyelet jóváhagyta az Adderall XR nevű gyógyszer generikus változatát.

Az ABB nevű energiaipari cég 2,3 százalékkal került lejjebb, miután a Moody's leminősítette papírjait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK