Három napig tartó folyamatos lejtmenetet követően az európai tőzsdék újra emelkedésbe váltottak, hála a tengerentúli befektetők nap végi rally-jának. A bányaipari cégek emelkedni kezdtek annak ellenére, hogy a piac átalakulása várható azt követően, hogy a Chinalco tegnap bejelentette: növelte részesedését a Rio Tintóban. A közel 20 milliárd dolláros tőkeemelést követően az S&P megerősítette a társaság hitelbesorolását, egyúttal több, a szektorban tevékenykedő cég besorolásán változtatott - a Sandvik AB és az Arcelormittal is negatív figyelőlistára került a hitelminősítőnél.

A bankrészvények emelkedni tudtak azt követően Európa szerte, a Royal Bank of Scotland, a Barclays és az ING részvényei is a pozitív tartományban forogtak. Az IT-szektorban is változásokat hozott az UBS közleménye, amely eladásról tartásra változtatta az STMicroelectronics részvényeire vonatokozó ajánlását. Az UBS ezzel párhuzamosan közölte az európai félvezetőgyártók különösen vonzónak tűnnek nemzetközi összehasonlításban, ezért felülteljesítőre változtatja a szektorra vonatkozó ajánlását.

Az Air France gyorsjelentését követően elrugaszkodott a talajtól, késő délelőtt több mint 6 százalékos emelkedést mutatott. A Michelin is jól szerepelt, közel 2,5 százalékkal drágábban forgott péntek délelőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!