A nyugat-európai részvénypiaci indexek ötéves mélypontjukra estek vissza ma reggel, miközben a moszkvai tőzsdén ismét felfüggesztették a kereskedést a tőzsdefelügyelet döntése nyomán, miután a dollár alapú RTS index 11,2, a rubel alapú MICEX index értéke pedig 14,3 százalékot zuhant. A Micex indexen nyilvántartott részvények kereskedése csak pénteken kezdődhet újra. A Footsie 6,8, a DAX 7,7, a CAC 40 ennél is nagyobb arányú, 8,2 százalékos veszteséget mutatott kedden késő délelőtt. Koradélutánra némiképp enyhültek a veszteségek, majd az ECB, a Fed, a kanadai, a brit, a svéd és a svájci jegybankok összehangolt, fél százalékpontos kamatcsökkentő akciója végül enyhíteni tudta a pánikot az európai parketteken. Délután háromnegyed kettőre az FTSE 100 mindössze 0,7 százalékos, a frankfurti és a párizsi indexek pedig 2,2 illetve 1,8 százalékos veszteséget mutatott. A régióban Ukrajnában és Romániában is bezárták a parketteket azt követően, hogy legalább két évtizede nem látott mértékű zuhanást regisztráltak az irányadó indexek. Több mint 2 évtizede nem látott mértékű eséssel zárta a szerdai kereskedési napot a tokiói értéktőzsde irányadó indexe, ahol a kereskedés volumene közel másfélszerese volt az előző napok átlagának. A Nikkei 225 9,4 százalékkal a hétfői záróértéke alatt landolt szerdán - ehhez fogható mértékű esésére utoljára az 1987-es tőzsdepiaci krach óta nem láttak a szigetországi befektetők. Az index az elmúlt öt nap során közel 20 százalékot veszített értékéből. A tőzsdei hangulatot alapvetően a világszinten érzékelhető recessziós félelmek határozták meg, a helyzetet azonban tovább rontotta a Toyota bejelentése is, melyben a cég vezetése közölte: az autógyártó profitja jelentős mértékben csökkenhet. A társaság részvényeinek jegyzése közel 12 százalékot esett a közleményt követően, amelyben a Toyota vezetői közölték: a cég éves nyeresége akár 40 százalékkal is kevesebb lehet a korábban vártnak. Elemzők szerint a kockázatkerülő magatartás olyan mértéket öltött, hogy a befektetők már azokat a részvényeket sem hajlandók vásárolni, amelyeket amúgy a piac olcsónak tart. Indonéziában felfüggesztették a kereskedést azt követően, hogy az irányadó index több mint 10 százalékot esett. A hongkongi tőzsde irányadó indexének vesztesége meghaladta az 5 százalékot is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!