Nem kell attól félni, hogy kiszáradna a likviditás az európai bankrendszerben, ha kifutna az LTRO program - mondta Ewald Nowotny, a bank kormányzótanácsának tagja a CNBC-nek. Az LTRO (hosszú futamidejű refinanszírozási eszköz) kifutásával kapcsoltban sokak félelme az, hogy egyszerre nagy mennyiségű likviditás tűnik el az európai bankrendszerből. Számos eszköz van arra, hogy egy ilyen sokkhatást elkerüljünk, s az ECB ennek megfelelően rendkívül körültekintően fog eljárni - tette hozzá.


Mint elmondta, jelenleg nincs semmi olyan sürgető körülmény, ami miatt ezzel a témával kiemelten kellene foglalkozni, azonban az újabb lépések előtt megfelelően informálják majd a piacot. Szerinte elképzelhető, hogy a likviditás biztosítására az ECB országonként eltérő eszközöket alkalmaz majd, hiszen minden országban eltérő a bankszektor helyzete. Ausztriában például elmondása szerint a bankoknak egyáltalán nincs szüksége az ECB által kínált extra likviditást biztosító eszközeire. Ugyanakkor vannak más országok, amelyek pénzintézetei erre jobban rá vannak utalva.

euró/dollár
Kép: Alfatrader

Nowotny szerint nem kell különösebben aggódni az euró dollárral szembeni felértékelődése miatt. Mint ismert, a közös deviza közel 3 százalékot erősödött a zöldhasúval szemben szeptember vége óta, amikor a Fed a kötvényvásárlások visszafogásának elhalasztásáról döntött. Szerinte ez a mozgás még bőven belefér a két deviza árfolyamában megszokott mozgások kategóriájába.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!