Európai tőzsdék: emelkedés a Nokia-prognózis után

A távközlési és technológiai papírok száguldása nyomán kisebb-nagyobb emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai részvényindexek. Az FTSE-100 0,1 százalékkal 4 934,8 pontra, a CAC-40 pedig 2,1 százalékkal 4 109,4-re emelkedett, míg a tengerentúli hangulatváltás miatt a DAX többlete negyed nyolc előtt már csak 0,7 százalékot tett ki.
Ádám Viktor, 2002. június 11. kedd, 19:14

A nap hírét a Nokia szolgáltatta. A cég ugyan a korábban prognosztizált forgalomnövekedés helyett az eladások csökkenését jósolta a második negyedévre, ám a piac számára jó hírt jelentett, hogy a finn társaság fenntartotta eredményvárakozását.
A Nokia prognózisa eleinte igencsak elkedvetlenítette a nyugat-európai befektetőket, ám később drágulásba váltottak a távközlési szolgáltatók és -gyártók részvényei, s felfelé tartottak a technológiai papírok is. A telekomszektorban kivételt jelentett a német MobilCom közel 50 százalékos zuhanása, ami azt követően történt, hogy a France Télécom és az Orange felmondta a társasággal kötött együttműködési megállapodást.
A párizsi tőzsdén jegyzett TF1 tévécsatorna részvényei annak ellenére erősödtek, hogy a francia csapat számára véget ért a focivébé, s az ezt követő nézettség-csökkenés minden bizonnyal a meccseket közvetítő adó reklámbevételein is meglátszik majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK