Az Evergrande, amelynek részvényei továbbra is felfüggesztve vannak a kínai tőzsdéken, mivel hétfőn ezt kérte a társaság egy nagyobb tranzakció bejelentéséig, továbbra is súlyos gondokkal küzd. Kína egyik legnagyobb fizetésképtelenségi problémáját görgeti maga előtt, mivel több mint 300 milliárd dollárnyi adóssággal küzd.

A vállalat a múlt hónapban két dollárkötvényrészlet kamatszelvényének kifizetését mulasztotta el, és a jövő hét elején további három, összesen közel 150 millió dolláros törlesztőrészletet kellene kiutalnia. Kína egyik legnagyobb hitelfelvevőjének lehetséges összeomlása a világ második legnagyobb gazdaságának ingatlanszektorát érintő fertőzési kockázatokkal kapcsolatos aggodalmakat váltott ki, mivel az adóssággal terhelt társait a fenyegető fizetésképtelenségek miatt leminősítették.

Ez a bizonytalanság a kínai nemzeti ünnepi szünetben megviselte az olyan ingatlancégek által kibocsátott kötvényeket, mint a Kaisa Group, a Central China Real Estate és a Greenland - írja a Reuters, amely szerint pénteken a kínai belföldi kötvényeket is elérte az eladási hullám. A sanghaji tőzsde felfüggesztette a kisebb fejlesztő Fantasia Group China által kibocsátott két kötvény kereskedését, az egyik több mint 50 százalékkal esett, miután az irányító részvényes Fantasia Holdings Group hétfőn elmulasztotta egy 206 millió dolláros nemzetközi piaci adósságfizetés határidejét.

"Általában egy kisebb cég nemteljesítése egyedi esetnek tekinthető. Mivel azonban sok kínai fejlesztő likviditása jelenleg szűkös, a piaci szereplők megkérdőjelezik, hogy ez nem lehet-e más, egészséges rövid távú likviditási pozícióval, de nagy, fenntarthatatlan hosszú távú adóssággal rendelkező fejlesztők egyoldalú nemteljesítésének előfutára" - mondta Chang Wei Liang, a DBS Bank hitel- és devizastratégája egy jegyzetben.

A Fantasia Group csütörtök esti közleményében azt írta, hogy működése normális, és folyamatosan tájékoztatja a befektetőit. Azt is mondta, hogy "aktívan támogatja az adósságszolgálati védelmi intézkedéseket", vagyis mindent megtesznek, hogy ne mulasszák el a kamatfizetéseiket.

A Xiamen Yuzhou Grand Future Real Estate Development, a Yango Group és a Guangzhou R&F Properties belföldi kínai kötvényei szintén zuhantak pénteken. A China Aoyuan Group pénteken közleményben közölte, hogy letétbe helyezte az október 12-én lejáró belföldi kötvényének kifizetéséhez szükséges forrásokat, miután egy másik szárazföldi kötvénye több mint 7,5 százalékot esett a reggeli kereskedésben.

Terjed a tőzsdepánik Kínában

Az Evergrande fertőzésével kapcsolatos aggodalmak a kínai részvényárfolyamokra is hatással voltak, és az ingatlanszektort követő indexet 1,75 százalékkal lejjebb húzták a délutáni kereskedésben, szemben a blue-chip részvények 1 százalék körüli emelkedésével. Hongkongban a Hang Seng Property and Construction index több mint 0,6 százalékkal esett, szemben a szélesebb Hang Seng index 0,1 százalékos csökkenésével.

A Bloomberg csütörtökön arról számolt be, hogy néhány dollárkötvény-tulajdonost a tanácsadók meghívtak egy pénteki konferenciahívásra, hogy megvitassák a stratégiát a kötvények kezelésére. A Kirkland & Ellis és a Moelis & Co által képviselt csoport nagyjából 2,5 milliárd dollárnyi részesedéssel bír az Evergrande-ben. A Kirkland képviselői nem válaszoltak a megkeresésre, míg a Moelis nem kívánt nyilatkozni. 

Később a Reuters arról értesült, hogy az Evergrande dollárkötvények vagyonkezelője, a Citi a Mayer Brown ügyvédi irodát bízta meg tanácsadóként. A Citi és a Mayer Brown nem kívánt nyilatkozni. A szaftos hozamok hiánya néhány amerikai alapot az Evergrande kötvényeinek megvásárlására csábított. A Marathon Asset Management például a vállalat átalakításából származó nyereségre fogad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!