A hónap végén a BAMOSZ tagok már összesen 3337 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami ugyan messze elmarad a 2010. decemberi értéktől, viszont éves csúcsot jelent 2012-ben. A növekedés 57 milliárd forint volt, ami 1,7 százalékos gyarapodásnak felel meg az előző hónaphoz képest. A befektetők portfóliójukban kisebb átcsoportosítást is végeztek, hisz a két kategóriában- a likviditási és a részvényalapoknál - vagyoncsökkenést regisztráltak az alapkezelők, míg a többieknél gyarapodást.

A nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapok vagyonának növekedésében történt egy kis lassulás, hisz míg októberben 2,77 százalékos volt a növekedés, addig novemberben a kezelt vagyon csak 1,64 százalékkal nőtt.

A legnagyobb súllyal bíró pénzpiaci alapoknál a friss tőke a felére csökkent, hisz 13 milliárd forintot tett ki, szemben az októberi 27 milliárd forintos beáramlással. Ez 1,22 százalékos növekedést jelent, az egy hónappal korábbi 2,46 százalékos gyarapodással szemben.

A részvényalapoknál mind a tőkeáramlás, mind az eszközváltozás negatív volt. A tőkekiáramlás 3,3 milliárd forint volt - októberben még 2 milliárdos beáramlást könyvelhettek el -, amin a hozamok semmit tudtak érdemileg szépíteni , így összességében 1,44 százalékos csökkenést tapasztalhattunk a részvényalapok vagyonában.

Befektetési alapok nettóeszközértéke
Kép: Napi grafikonok

Az előző hónaphoz képest egyértelműen nőtt a tőkevédett alapok népszerűsége, hisz szemben az októberi állóvízzel - amikor jelentős friss tőkét nem tudtak vonzani és vagyoncsökkenés 2,2 százalék volt - novemberben majdnem 7 milliárdnyi friss pénz érkezett. Mindezek ellenére a kategória 0,95 százalékos eszköznövekedése az átlagos szint alatt maradt.

Az abszolút hozamú alapok iránti érdeklődés szintén apadt valamelyest, hisz az októberi 10 milliárd feletti beáramlás novemberben már csak 4,5 milliárdot tett ki. A vagyongyarapodásnál még erőteljesebb volt a lassulás, mert itt hozamnövekedés nem igazán volt. Így tehát az eszközérték növekedése novemberben 2,26 százalék volt, az egy hónappal korábbi 6,42 százalékkal szemben.

Felfedezték novemberben azonban az ingatlanalapokat is a befektetők, hisz az októberi stagnálás után a tőkebeáramlás 4,4 milliárdos volt, ami a hozamokkal együtt 1,8 százalékos vagyonnövekedést eredményezett.

Hasonló volt a helyzet a vegyes alapok esetében, melyek immár második hónapja kiugróan jól teljesítettek. Sikerült überelni az októberi 3,7 milliárd forintos tőkebeáramlást és 4,1 százalékos növekedést. Novemberben már 5,4 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, és a hozamokkal együtt 4,34 százalékkal növelték a vagyont.

Az árupiaci alapok esetében tőkemozgás gyakorlatilag alig történt, így tulajdonképp a hozamok növelték 1 százalékkal a vagyont, ami mindenképp jó eredmény, mert előző hónapban már elszenvedtek egy 5,6 százalékos eszközcsökkenést.

Novemberben a zártkörű alapok is kedveltek voltak, a tőkebeáramlás és hozamok együttesen 3,6 százalékkal növelték a meglévő nettó eszközértéket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!