Ha valaki az elmúlt évek hatalmas áremelkedését követően még mindenáron részvényekbe szeretné fektetni a pénzét, akkor az egyik legjobb választása az lehet, ha nem hagyja el a Budapesti Értéktőzsdét. Legalábbis erre utal a StarCapital Research, amelyet a Marketwatch szemlézett.

A cég számos részvényértékelési mutató alapján arra a következtetésre jutott, hogy fundamentálisan jelenleg a vizsgált 40 ország részvénypiaca közül a magyar tekinthető a negyedik legvonzóbbnak, azt csak a dél-koreai, a cseh és azt osztrák részvénypiac előzi meg.

Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal rohanni kell mindenáron részvényeket vásárolni a Budapesti Értéktőzsdén. A rangsor a cég kutatásai alapján azt mutatja meg, hogy hosszabb távon a jelenlegi értékeltségek alapján mely részvénypiacokon a legvalószínűbb kiemelkedő hozamok elérése a többi részvénypiachoz képest.

A StarCapital hosszú évtizedek historikus adatait felölő kutatása azt vizsgálta, a részvénypiac fundamentális értékeltségét mutató mérőszámok közül melyek azok, amelyek legmegbízhatóbban jelezték egy-egy tőzsde átlagosnál kedvezőbb hozamát, alacsonyabb kockázatok mellett. Ebben arra jutnak, hogy az általánosan használt fundamentális mérőszámok közül a Shiller-féle P/E mutató és az árfolyam/könyv szerinti érték mutatók azok, amelyek leginkább jelezni tudták, ha egy piac alulértékelt és ezért az átlagosnál kedvezőbb hozamkilátásokkal kecsegtet.

A Shiller-féle P/E hányadost ciklikusan kiigazított P/E (árfolyam/nyereség) hányadosnak is szokás hívni. Ennek sajátossága a többi P/E mutatóhoz képest, hogy a nyereségnél nem az adott cégek, vagy cégek összességének elmúlt 12 havi nyereségét, vagy az elemzők által az adott pillanatban várt jövőbeni nyereséget veszi alapul. Ezek ugyanis középtávon nagyon volatilis adatokat eredményeznek, a Shiller féle P/E viszont az elmúlt 10 év átlagos nyereségével számol inflációval korrigálva.

A két mutató alapul véve a cég elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy az olcsóbb piacokon nem csak az áremelkedés lehet nagyobb, mint a drágább piacokon, de a áresések idején azok mértéke is tompítottabb.

Az anyag szerint egyébként jelenleg a leginkább túlértékelt részvénypiacnak ezen mutatók alapján nem túl megdöbbentő módon az amerikai volt tekinthető.

A magyar részvénypiacon egyébként a CAPE számításaik szerint jelenleg 13,6. Ez alacsonyabb, mint a feltörekvő országok átlagos CAPE hányadosa, amely jelenleg 15,6, ugyanakkor magasabb, mint az európai feltörekvő piacok 8,3-as értéke. Azonban ehhez nem árt figyelembe venni a tényt, hogy a feltörekvő európai piacok kategóriájába beleszámít Oroszország is, amelynél ez a mutató 5 alatti.

Önmagában csak a fundamentális értékeltség a cég rangsorában nem lenne elegendő ahhoz, hogy vonzóvá váljon egy-egy részvénypiac, mivel a StarCapital technikai alapú mutatókat is használ a listája összeállításához. Minden részvénypiacnál figyelembe veszik önmagához mért relatív erejét is, azaz, hogy a vezető index jelenlegi értéke hogyan viszonyul annak 26, illetve 52 hetes átlagához. Ez azt eredményezi, hogy a jelenleg jól teljesítő piacok előrébb kerülnek a rangsorban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!