Az elmúlt hetek ukrajnai eseményeit nem viselték jól az OTP Bank részvényei a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Árfolyamuk a január végi 4600 forint feletti csúcsról 4100 forint közelébe csökkent a parketten, ezzel technikai szempontból az elmúlt évek egyik legfontosabb támaszzónáját kezdték el tesztelni, utoljára 2012 év végén zárt 4 ezer forint alatt a részvény.

A bank tájékoztatása szerint az Ukrajnában zajló belpolitikai eseményekre és utcai összecsapásokra válaszul az OTP Bank Ukrajna 140 fiókjából hatot zárva tart - közölte az OTP a Napi.hu-val. Az ügyfeleket a bank fiókhálózatában változatlan minőségben szolgálja ki jelenleg is. Az átmenetileg zárva tartó fiókok munkatársai a legközelebbi fiókokban segítik az ügyfelek minél gyorsabb és kényelmesebb kiszolgálását. Az OTP Bank Ukrajna tudatosan felkészült a hrivnya leértékelésére. A bank nyitott devizapozíciói és kihelyezett hitelei szempontjából a nemzeti valuta árfolyamának alakulása kiszámítható és kezelt kockázatot jelent - tették hozzá a banknál.

Az, hogy a piac idegesen szemléli az ukrán eseményeket érthető - mondta lapunknak Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője. A bank számára a külföldi leányok közül az ukrán jelenti a legnagyobb kockázatot, s itt a legnagyobb a pénzintézet kitettsége is. A csoport teljes kitettsége Ukrajna irányába eléri a 360 milliárd forintot - mondta a szakértő. Azt, hogy a mostani események végül hogyan érintik majd az OTP eredményességét egyelőre lehetetlen megmondani, hiszen nehéz megtippelni, mi lesz a jelenlegi belpolitikai válság következménye.

Az OTP Bank Ukrajna hitelállománya a tavalyi harmadik negyedévben az OTP negyedéves jelentése szerint forintban számolva elérte a 660 milliárd forintot, ez a bank teljes hitelállományának 8,6 százalékára rúgott. A bankcsoport saját tőkéje ekkor elérte az 1523 milliárd forintot.

Az OTP részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu

Visszatérve az OTP részvények árfolyam alakulására jól látható, hogy a 4000-4150 közötti zóna eddig azóta legalább hatszor állította meg a részvény árfolyamcsökkenését az elmúlt közel másfél évben. Mindenféle indikátort mellőzve is látszik a grafikonon az a fej-vállak alakzat szerű képződmény, amely ennek hatására kialakult, s ha ennek az említett zóna által kijelölt nyakvonala elesne, akkor a technikai elemzés szabályai szerint akár meglehetősen nagy további esés is a következménye lehetne (a kirajzolt alakzat validálódása esetén egy további 800-1200 forintot esést is előrevetíthetne a részvény árfolyamában). Megjegyzendő, hogy a fej-vállak alakzat esetében nem ritka jelenség valamelyik váll megsokszorozódása.

A grafikonon a két pozitív jel a következő:

  • nem zárt 4000 forint alatt a részvény,
  • az árfolyam még mindig a 2009 márciusi és a 2011 novemberi mélypontot összekötő trendvonal felett tartózkodik.

Persze nem csak az OTP-t, de a szintén jelentős ukrán kitettséggel rendelkező Raiffeisen International részvényárfolyamát is megviseli a válság. A Raiffeisen-papírok tavaly december közepén még 24 euró körüli szinten tartózkodtak, végül januárban a bank tőkeemelésének hírére hatalmas rallyba kezdtek, s áttörték a választóvonalnak tekintett 28 eurós szintet, amely egy fordított fej-vállak alakzat nyakvonalát is jelentették, s egészen 33 euróig száguldottak. Ugyanakkor azóta a lejtmenetben a 28 eurós szint elég masszív támasz kellett volna legyen, ehhez képest csak átmenetileg volt képes megállítani a részvény árfolyamának csökkenését. Ma 26,5 euró körül billeg a részvény árfolyama.

A Raiffeisen árfolyama
Kép: Napi.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!