Ez áll a forint gyengülése mögött

Begyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora délelőtt, ami mögött egy ECB Magyarországnak szóló figyelmeztetés állhat. A devizapiacon egyébként alacsony a forgalom, miután az USA-ban ma ünnepnap van.
Napi.hu, 2013. október 14. hétfő, 10:12
Fotó: Napi.hu

A magyar deviza az euróval szemben 8 óra körül 295,31 forintig ugrott és nagyjából ezen a szinten ragadt. A dollárért 10 óra körül 217,66 forintot, míg a svájci frankért 238,98 forinot kértek a bankközi devizapiacon. Délelőtt 10 óra körül az euró/dollár kurzusa 1,3561-nél járt.

A megugrás mögött vélhetően az áll, hogy a Der Standardnak adott interjújában Mario Draghi figyelmeztette Magyarországot a devizahiletes mentés miatt. Az ECB elnöke azt hangsúlyozta, Magyarország ne tegyen koordinálatlan lépéseket a devizahitelek forintosításakor. Egy reggeli hírlevélben piaci elemzők megjegyzik, hogy a devizahiteles mentés kapcsán a magyar döntés nem okozhat meglepetést a "kormány és az MNB menedzsmentje közötti szoros kapcsolat" miatt.

Ma már csak egy eurózónás ipari termelési adat lát még majd napvilágot, amire esetleg figyelhetnek befektetők, ám a piaci figyelem középpontjában továbbra is az amerikai adósságplafon és az USA költségegése körüli események lesznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK