Az amerikai befektetési bank hónapok óta jelentősen, 4 százalékkal felülsúlyozza az európai részvényeket a portfólióiban az MSCI All Country World indexhez képest, azonban az elmúlt időszakban ezt tovább növelte, egészen 8 százalékig - írja a Financial Times.
Az európai gazdaság évek óta a mélypont körül ingadozik, azonban most néhány jel arra utal, hogy el tud rugaszkodni - indokolta a döntést Eddie Perkins, a cég befektetési igazgatója. Szerinte a Markit legutóbbi adatai arra utalnak, hogy júliusban az eurózóna gazdasága pozitív növekedést volt képes elérni.

A Markit beszerzési menedzser indexe júniusban 50,4-re emelkedett 48,7-ről, ez a legmagasabb érték 2012 januárja óta. Az 50 feletti értékek GDP-növekedésre utalhatnak. Perkins szerint azt, hogy a növekedés pontosan mikor indul be, senki sem tudja megjósolni, azonban ha egy gazdaság a hosszabb negatív széria után kezd talpra állni, az mindig jó lehetőséget jelent a részvénypiacon. A Goldman elemzői számos olyan európai céget találtak, leginkább a gyógyszeripari és az energetikai szektorban, amelyek értékeltségüket tekintve mintegy 50 százalékos diszkonttal forognak a tőzsdén, s ez nem indokolt - tette hozzá.

Eközben a lap szerint a többi nagyobb alapkezelő cég egyelőre nem követte a Goldmant az európai papírok felülsúlyozásában. A Russel Investments például csak kicsit emelte az európai részvények súlyát, semlegesre emelte azokat az eddigi alulsúlyozásról. A cég befektetési stratégája, Wouter Sturkenboom szerint az európai részvények éppenhogy csak attraktívvá kezdenek válni az amerikai cégek magas árazása és az enyhülő gazdaságpolitikai kockázatok miatt. Ezek azonban még csak a kivételek, a többi amerikai alapkezelő elsősorban még mindig az európai hitelezési piac problémái, a magas munkanélküliség, a költségvetési reformok lassú megvalósítása és a stagnáló dél-európai gazdaságok miatt aggódik.

A Deutsche Asset & Wealth Management közlése szerint elképzelhető, hogy a második félévben enyhén javít az európai részvények besorolásán, azonban felhívta a figyelmet, hogy számos cég még mindig csak magas költségekkel tud forrást bevonni, illetve hiteleit refinonszíroztatni, különösen igaz ez a periféria országok kis és közepes méretű vállalataira.

DAX alapú CFD
Kép: Alfatrader

Bár Perkins hisz abban, hogy az európai gazdaság talpra állása tartós lesz, azonban kockázatokat is lát. Sok európai cégnek ugyanis különösen magas a kitettsége a feltörekvő országok piacain, s ez negatívan befolyásolhatja értékeltségüket rövidtávon. A tőzsdén jegyzett európai cégek árbevételének mintegy harmada származik a feltörekvő országokból, amelyek gazdaságai az utóbbi időben a gyengélkedés jeleit mutatják. Ha a helyzet romlik, akkor sok európai tőzsdei cégnek kell gyengébb eredményekkel szembenéznie - tette hozzá. Ő azonban a feltörekvő piacok hosszabb távú kilátásait pozitívan ítéli meg, s ha beigazolódnak várakozásai, akkor az az európai tőzsdei cégekre is jó hatással lesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!