Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A romániai Gyógyszer és Orvosi Eszközök Nemzeti Hatósága (ANMDM) csütörtöki hatállyal felfüggesztette a Richter Gedeon Nyrt. helyi nagykereskedelmi leányvállalatának, a Pharmafarm SA működését a helyes nagykereskedelmi gyakorlat (Good Distribution Practice - GDP), előírásainak megsértése miatt - jelentette az MTI csütörtökön.

Beke Zsuzsa a Richter kommunikációs igazgatója lapunkat arról tájékoztatta, hogy a büntetés kiváltó oka az volt, hogy egy gyógyszerszállítmányt egyik kamionból egy másikba pakoltak át, amit - bár bevett szokás Romániában - a nemzetközi előírások nem engednek meg.

A Pharmafarm SA nagykereskedelmi vállalat akkor kaphatja vissza a működési engedélyt, ha a román hatóság elfogadja a vállalat javító és megelőző intézkedéseit.

A felfüggesztésről szóló szankció - ami  a Richter szerint minimum két hónap lehet - nincs arányban az elkövetett vétséggel - mondta Beke Zsuzsa. A Pharmafarm nagykereskedelmi piaci részesedése Romániában körülbelül 6 százalék, az emiatti árbevételkiesés havi 20 millió eurót jelent.

Mivel azonban a nagykerpiacon egy ilyen felfüggesztés komoly bizalomvesztést is eredményezhet, a felfüggesztés utáni újraindítással kapcsolatos kérdésekre csak annak elemzése alapján tudnak választ adni, hogy milyen feltételek mentén tudja folytatni a vállalat a tevékenységét a román nagykereskedelmi piacon.

Beke Zsuzsa szerint a szankció következményeként egyrészt a Pharmafarm által foglalkoztatott 500 ember munkahelye is veszélybe kerülhet, másrészt hiány alakulhat ki olyan onkológiai és HIV-terápiás készítményekből, amelyeket a Pharmafarm forgalmazott a román piacon.

A kommunikációs igazgató ugyanakkor azt is megjegyezte: mindez a Richter romániai piacának forgalmára nincs hatással, a nagykertevékenység nyereségtartalma minimális.

A Richter 2007-ben vásárolta meg a hat regionális raktárral rendelkező Pharmafarmot, amely szorosan együttműködik az anyavállalat patikahálózatával.

A Richter részvényeinek árfolyama csütörtök délután a Budapesti Értéktőzsdén 2,8 százalékos mínuszban tartózkodott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!