A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,95 százalékos csökkenéssel, 27 311,45 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

A BÉT nem tudta ledolgozni a kora reggeli eséseket, mínuszban fejezte be a kereskedést, miközben Európában a DAX index például 1 százalék feletti pluszban van, és az amerikai piacok is 0,8-1,2 százalék közötti pluszban nyitottak - mondta Horváth Ákos, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1-en.

A pénteken közzétett, a vártnál lényegesen kedvezőbb amerikai munkaerőpiaci adatok hatására megnőtt a decemberre várt amerikai kamatemelés lehetősége, aminek megörültek a piacok, a dollár is erősödni tudott a főbb devizákkal szemben. A forint napközben gyengült az euróhoz képest, nap végére azonban kisebb mértékben erősödött, az euró/forint árfolyam 311,50 forint alatt van - ismertette az elemző.

A Mol 5 forinttal, 0,03 százalékkal 17 160 forintra erősödött, 1,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 38 forinttal, 0,56 százalékkal 6760 forintra csökkent, forgalmuk 2,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 445 forintot ért, forgalma 319,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 179 forinttal, 3,02 százalékkal 5740 forintra esett, forgalmuk 3,1 milliárd forintot ért el. A társaság pénteken jelentette be, hogy nem hozott kielégítő eredményt a cariprazine, a Richter innovatív atípusos antipszichotikumának egyik klinikai vizsgálata, de a vizsgálatok folytatódnak.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1750,17 ponton zárt pénteken, ez 31,90 pontos, 1,79 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Erősödéssel zárt Nyugat-Európa

Emelkedtek az indexek a pénteki zárásban a főbb nyugat-európai értéktőzsdéken. A nem hivatalos adatok szerint a frankfurti DAX-30 index 1,36 százalékkal, a londoni FTSE-100 0,78 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1,49 százalékkal emelkedett.

Az európai indexeket is egyértelműen egy kiugróan jó amerikai munkaerőpiaci adat hajtotta föl. A washingtoni munkaügyi minisztérium adatai szerint júliusban 255 ezer új munkahely keletkezett az elemzők által várt 180 ezerrel szemben. Ez arra utal, hogy az amerikai gazdaságban van növekedési tartalék. Korábban megriasztotta a befektetőket, hogy az első becslés szerint az amerikai GDP mindössze 1,2 százalékkal bővült a második negyedévben a várt 2,6 százalék helyett.

Frankfurtban az élelmiszeripari, a vegyipari és a távközlési papírok erősödtek a legjobban, az ágazati mutatók közül csak a biztosítási index esett az Allianz biztosító vártnál rosszabb második negyedéves eredményei miatt. Jó volt az üzletmenet Londonban is, ahol főleg a közüzemi szolgáltatók részvényei gyengültek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!