Ez nem sikerült az oroszoknak

Oroszország nem tudta eladni a tervezett kötvénymennyiség egészét a szerdai árverésen. Amin túladott, azt is csak magasabb átlagos hozammal értékesítette az egy héttel korábbi aukcióhoz képest.
MTI-Eco, 2015. február 4. szerda, 13:45
Fotó: Napi.hu

A pénzügyminisztérium közlése szerint 7,34 milliárd rubel (1 rubel=4,1 forint) értékű kötvényt sikerült értékesíteni 13,98 százalékos átlagos hozammal. A minisztérium eredetileg 10 milliárd rubelért tervezett eladni a 2017. december 27-én lejáró állampapírokból. Egy hete ugyanennek a lejáratú adósságpapírnak az árverésén az átlagos hozam alacsonyabb, 12,99 százalék volt.

A szerdai árverés volt a harmadik az idén. Tavaly számtalan esetben maradt el aukció. Az illetékesek rendre a "kedvezőtlen piaci viszonyokra" hivatkoztak.

Oroszország 2014-ben mintegy 230 milliárd rubelnyi adósságpapírt adott el, ami alig több mint fele az év egészére tervezett 435 milliárd rubelnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.02.04 17:58

Egy érdekes adalék ehhez. Annak idején hónapokig kerestem olyan befektetési alapot, amelyik orosz állam- vagy vállalati kötvényekbe fektet. Tényleg mindent átnéztem ebben a témában. Kettőt találtam, a Deutsche Asset Management-nek volt egy ilyen alapja dws néven, ez tavaly bezárt, a másik a Finex orosz, vállalati kötvényalapja, ez pontosabban ETF (FXRU), ezzel csak az volt a gondom, hogy dollárban van denominálva. Tehát a több tizezer nyugati befektetési alap közül gyakorlatilag egy sincs mára, amelyik ilyesmibe fektetne, a nyugati kisbefektető ha akarna se tudna orosz kötvényeket vásárolni. Persze orosz bankoknál, brókercégeknél lehetne, pl. a Renaissance-nál, érdeklődtem is náluk, de a számlanyitáshoz személyesen ki kellett volna utazni Moszkvába, amire nem volt időm. Végül a Saxo-nál sikerült, ott rubelben denominált állam- és vállalati kötvényekből is jó választék van, igaz csak egyes kötvényekbe lehet fektetni, minimum 1 millió rubeltől, kötvényalapba ott sem. De lehet találni pl. 10-15 éves futamidejű államkötvényeket 15-20%-os, éves hozammal, nekem ez ideális befektatés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.02.04 16:10

Ekkora hozamon nem is lenne szabad semennyit sem értékesíteni, mert ez hosszú távon nem fenntartható.. túl magasak a kamatok.. ha meglehet oldani kötvény aukció nélkül szerintem törölniük kellene.. ezzel csak az adósságot emelik drasztikusan majd..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.02.04 14:42

kb. 2 eve nem adnak el komolyabb mennyiseget, a bloomberg yahoo stb szerint sincs ra szukseguk.

http://finance.yahoo.com/news/putins-rainy-day-fund-prospering-085642842.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html