A főbb indexek közül a FTSE és a francia CAC-40 0,6, míg a német DAX 0,7 százalékot veszített pénteki záróértékéből.

A nemzetközi hangulatot megint az ír adósságproblémák rontják. Bár a korábbi nyialtkozatok ezt cáfolták, egy ír lap ma meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Írország fontolgatja, hogy a bankrendszere megsegítése érdekében mégis kérne pénzt az Európai Unió mentőcsomagjából, hogy ezzel elkerülje azt, hogy maga az állam kényszerüljön a segítség elfogadására.

A friss statisztika szerint egyébként az ír bankrendszer mintegy 130 milliárd eurónyi (az ír GDP 80 százalékát kitevő) olyan hitellel működik, amelyet az Európai Központi Bank nyújtott, és ezzel jobban rá van szorulva a frankfurti segítségre, mint a görög bankrendszer.

Az előttünk álló napok nem csak az Írországgal kapcsolatos fejlemények miatt lehetnek izgalmasak, hanem a sok makrogazdasági adat miatt is, bár kétségtelen, hogy a piaci szereplőket jelenleg az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy Írország képes lesz-e problémáit külső segítség nélkül megoldani és hogyan döntenek a kedden ülésező uniós pénzügyminiszterek.

Ma is 14:30-kor érkeznek az amerikai makroadatok, ekkor lát napvilágot a New York-i Fed index novemberi értéke, valamint az októberi kiskereskedelmi forgalom alak
Jelentősebb vállalati hírek nem láttak eddig napvilágot, és gyorsjelentésekre sem számíthatunk a nap során. Még hétvégén érkezett hírek szerint a Volkswagen konszern a Scanián keresztül kívánja felvásárolni a német teherautó gyártó MAN-t. Első lépésben a Volkswagen a jelenlegi MAN részesedését "átcsoportosítja" a Scaniához, ezután pedig a svéd leányvállalat vásárolhatja fel a konkurens MAN-t.

A Stoxx szektorindexek közül az alapanyagok nyújtja a legrosszabb teljesítményt közel 1,5 százalékos csökkenésével, míg az utazás és pihenés, valamint az egészségügy felülteljesítő a nap során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!