Az áprilisi svájci infláció jóval alacsonyabb lett a vártnál, miután az erős frank mérsékelte az áremelkedés ütemét. A ma megjelent adatok után a piac már nem vár olyan gyors kamatemelést a svájci nemzeti banktól (SNB), mint korábban.
A fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek áprilisban, ami mindössze 0,1 százalékponttal magasabb az előző havinál - közölte a Szövetségi Statisztikai Hivatal. Ez jóval alacsonyabb lett az év/év alapon 0,7 százalékos emelkedést prognosztizáló várakozásoknál, így az adat után napi mélypontra süllyedt a frank árfolyama a dollárral és az euróval szemben.
A svájci kamat határidőkből az következik, hogy a piac nem áraz márciusnál korábbi kamatemelést.
A maginfláció csökkent, ami levette a napirendről a második negyedéves kamatemelésre vonatkozó várakozásokat, különösen, hogy az eurózónával kapcsolatos problémák támogathatják a frankot, mint menekülődevizát - nyilatkozta a Reutersnek Nikola Stephan az Informa Global Markets szakértője.
A svájci gazdaság csaknem érintetlenül jött ki a válságból és az erős fundamentumok, valamint az ECB közelmúltbeli kamatemelése miatt a piac szereplők körében megindultak a találgatások arról, hogy az SNB mikor emelhet kamatot.
Az inflációt az importárak fékezték, a helyi termékek ára 0,5 százalékkal emelkedett. Áprilisban a ruházati termékek, cipők és olajtermékek húzták fölfelé az inflációt, az élelmiszerárak viszont csökkentőleg hatottak.
A svájci gazdaság fontos mozgatója a belső fogyasztás, ám a fogyasztói bizalmi infdex az első negyedéves 10 pontról -1 pontra hanyatlott a második negyedévben. E meglepő csökkenést főleg annak köszönhető, hogy a háztartások sokkal pesszimistábbak megtakarítási lehetőségeikkel kapcsolatban.
Joerg Zeuner, a VP Bank vezető közgazdásza szerint ennek ellenére a belső fogyasztás továbbra is erős támasza marad a svájci gazdaságnak.

Az euró/svájci frank árfolyam az inflációs adat után 1,2630-ig emelkedett a tegnapi 1,25240-ről, ma egy órakor pedig 1,2570-en áll.
A frank forintárfolyama is csökkent a tegnapi 212-es szintről, jelenleg valamivel 210 alatt kereskednek vele.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!