A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Lefelezte ugyan első negyedéves növekményét, ám dollárban számolt 36,5 százalékos emelkedésével még mindig egyértelműen a dobogó legfelső fokát foglalhatja el a mongol értéktőzsde irányadó indexe a nemzetközi börzék első féléves rangsorában. Mindezt úgy, hogy tavaly már 174 százalékos szárnyalást abszolvált az MSE Top 20 index. A mongol mutató teljesítményén tovább lendíthet, hogy idén még hátravan a világ egyik legnagyobb kokszolhatószén-lelőhelyével rendelkező Tavan Tolgoi bányatársaság kibocsátása, amelynek értéke a Goldman Sachs becslése szerint az 5 milliárd dollárt is elérheti. A dobogó második és harmadik helyezettjei ellenben helycserés támadást hajtottak végre. A szerb Belex−15 30,8 százalékos emelkedésével így beelőzte az időszak során 23,7 százalékkal feljebb kerülő bolgár Sofixot. Nagyot fordult a világ a venezuelai SMI esetében. Az államosítások és valutareformok folytán tavaly masszív veszteségével még egyértelműen legrosszabbul teljesítő mutató az idei félév során mutatott 23 százalékos emelkedésével az előkelő negyedik helyre küzdötte fel magát.

Az első negyedév végén dollárbázison még az ötödik helyet elfoglaló hazai BUX-ot időközben hajszálnyival bár, de beelőzte a lett OMX Riga. A pesti tőzsde irányadó mutatójának csaknem 21 százalékos emelkedése így "csak" a hatodik helyre volt elég. Ebben persze amellett, hogy a hosszú alulsúlyozás után a Széll Kálmán terv bejelentését követően visszatértek a külföldi vevők a magyar piacra, az játszotta a komolyabb szerepet, hogy a 210 forint körüli év végi szintről az időszak végére 183 forintig gyengült a dollár.

Az ellenpólust az egyiptomi EGX−30 index 26,83 százalékos mélyrepülése képviselte. A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy ennek oroszlánrészét viszonylag rövid idő alatt abszolválta a mutató, ahonnan aztán nem volt képes feltápászkodni. A Hoszni Mubarak bukásához vezető békés forradalom miatt ugyanis a kairói tőzsde január 27-től március 23-ig zárva tartott. Ám nemcsak itt játszottak szerepet a politikai vetületek. A 18,2 százalékos esésével a harmadik legrosszabb teljesítményt mutató perui Lima General Indexnél a választások játszottak szerepet. Az elnöknek megválasztott baloldali jelöltet külföldi megfigyelők egyértelműen chavezistának tartják. Gazdasági programja alapján pedig valószínűleg különadóval sújtja majd az export és a jegyzett vállalatokon keresztül egyben a tőzsde lelkét is jelentő bányaszektort. A kenyai börzét a magas infláció, az ország gazdaságának negyedéért felelős mezőgazdaságot sújtó szárazság és a magas olajárak miatt visszafogott vállalati költések küldték a mélybe. A pár éve pedig igazi bezzeg-országként száguldó Vietnam irányadó mutatója, a Ho Chi Minh index az első félév során csaknem 16 százalékot esett dollárbázison.

A fejlett országok vezető mutatói esetében (saját devizájukban denominálva) 6,6 százalékot emelkedő német DAX-ot csupán a 7,1 százalékot emelkedő Dow Jones Industrial Average körözte le. Az S&P−500 5, illetve a Nasdaq Composite 4,5 százalékos emelkedéséhez még a francia CAC−40 4,6 százalékos felértékelődése volt mérhető. Utána viszont nagy űr tátong. A brit FTSE−100 0,8 százalékkal tudott feljebb kerülni. A földrengés, cunami és atomkatasztrófa által sújtott japán Nikkei−225 viszont 4 százalékot esett az év eleje óta.

Nemzetközi börzék első féléves rangsora
Az öt legjobban teljesítő tőzsdeindex* (változás százalék)Az öt legrosszabbul teljesítő tőzsdeindex* (változás százalék)
MSE Top 20 (Mongólia)36,50EGX−30 (Egyiptom)−26,83
Belex−15 (Szerbia)30,83CSE General Market Index (Ciprus)-19,69
Sofix (Bulgária)23,69Peru Lima General Index−18,20
Venezuela SMI23,05Nairobi All Share Index (Kenya)−18,07
OMX Riga22,05Ho Chi Minh Index (Vietnam)−15,18
*dollárbázison
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!