Az európai devizákat preferálja a Goldman Sachs a dollárral szemben, a befektetési bank szakértői szerint ezek lehetnek a legjobb befektetések az év végéig hátralévő időszakban a javuló növekedési várakozásoknak köszönhetően. A gazdasági növekedés terén tapasztalt javulás széleskörű, a GDP stabilizálódása várható Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban egyaránt - írják a bank stratégái a CNBC.com tudósítása szerint. Ráadásul a laza monetáris politika támogathatja a belső fogyasztást a legnagyobb európai gazdaságokban, s a világgazdaság növekedése megfelelő hátteret jelenthet az export fellendüléséhez az év végéig.

Figyelembe véve a jelenleg is folyamatban lévő gyógyulási folyamatot az euróövezetben, várhatóan egyre többen felfelé módosítják majd az ezekre az országokra vonatkozó növekedési előrejelzéseiket, s ez további tőkebeáramlást generálhat. Támaszt adhat a fontnak és az eurónak ezenkívül a jegybanki devizatartalékok diverzifikációjának változása is, folyamatosan keresik ugyanis az alternatívákat a dollárral szemben.

EUR/USD
Kép: Alfatrader


A Goldman elemzői szerint hathónapos időtávon az euró/dollár keresztárfolyam elérheti az 1,4-es szintet is, a mostani 1,62-es szintről 1,69-ig emelkedhet a font a dollárral szemben. A svájci frank várakozásaik szerint veszíthet értékéből az euróhoz viszonyítva, itt az árfolyam 1,28-as szintre emelkedését várják a mostani 1,23 körüli zónából. Felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy az amerikai gazdaság növekedésének gyorsulása nem járt a dollár erősödésével, az amerikai devizában denominált eszközökből szerintük 1995 óta nem volt ilyen mértékű nettó kiáramlás, mint az elmúlt időszakban.

GBP/USD
Kép: Alfatrader

 


Ha ennek a portfóliótőkének az irányát nézzük, egyértelmű, hogy Európa a legnagyobb nyertese a folyamatnak. Persze ez nem csak a brit és az eurózónabeli növekedés helyreállásának köszönhető, de szerepet játszott benne az amerikai költségvetés körül kialakult vita is. Az amerikai technikai csőd esélye egyértelműen ártott a dollár, mint tartalékdeviza reputációjának - vélik a szakértők. Már 2009-ben megindult a brazil, orosz, indiai és kínai jegybanknál a dollár súlyának csökkentése a tartalékokon belül, ez a folyamat azonban az eurózóna válságával megtorpant. Most a jelek szerint újabb lendületet vett a folyamat, s ezek a jegybankok dollár eladóvá és euró vásárlóvá válhattak.

Az európai részvénypiacokra nem terjed ugyanakkor ki a Goldman optimizmusa, azok minősítése semleges.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!