Ezért gyengült a forint kedden

A vártnál jóval kevesebb konkrétumot tartalmazó kormányzati intézkedéscsomag mellett a nemzetközi hangulat romlása is a forintgyengülés irányába hatott.
NAPI, 2011. március 1. kedd, 16:57
Fotó:

A kormányzati reformcsomagról hétfő este kiszivárgott részletekre még pozitívan reagált a piac, így délelőtt 270 forint alatt is megfordult az euró - tájékoztatott Földi Balázs, a Commerzbank üzletkötője.

A gyógyszerkassza megkurtítása miatt ugyanakkor a gyógyszergyártók részvényei, a bankadóval kapcsolatos tervek okán pedig az OTP is lejtőre került, ez a hangulatváltás pedig a forintra is kedvezőtlenül hatott. A vártnál kevesebb konkrétumot tartalmazó bejelentések okán a piac úgy látja, sok az olyan, megvalósítással kapcsolatos bizonytalanság, amin elcsúszhat, felpuhulhat a csomag. Pozitív üzenet ugyanakkor a deficitszámok és az államadósság leszorítási iránti elkötelezettség - igaz, egyelőre nem ismert, hogy az alkotmányban hogyan és mekkora értéken rögzítenék az adósságplafont.

Mindezzel együtt a nemzetközi hangulat szintén borúsabbra fordult, így a forint gyengülésbe váltott, s a szintén süllyedő zlotyt is alulteljesítette.

Háromnegyed öt tájban az euró egysége 273 forint környékén járt, a dollár 197,30, a svájci frank pedig 212,30-on állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK