Végre megvan az esélyünk, hogy a következő két évben az összes piacunkon eredményesen tudjunk működni - mondta Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a bank negyedéves eredményeit követő elemzői beszélgetés során - tudósít a Reuters. A két igazán problémás országban, Magyarországon és Romániában is sokkal jobban állnak a dolgok, mint tavaly - tette hozzá.

A vezérigazgató elmondása szerint Magyarországon idén már nyereséges működésre számítanak. Az előrejelzéseink szerint 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben már nem fenyegeti negatív meglepetés a csoportot. Úgy véli, az összes régiós versenytárs közül az Erste helyzete a legkedvezőbb. A tudósítás megjegyzi, hogy a két legnagyobb régiós versenytárs, a Raiffeisen és az Unicredit-csoporthoz tartozó Bank Austria az Erstével ellentétben nagyon nagy kitettséggel rendelkezik Oroszországban.

Az Erste szívesen terjeszkedne Lengyelországban, azonban nem a nagyon közeli jövőben, s jelentős akvizíciókra nem készülnek a következő két évben.

Treichl elmondása szerint ugyanakkor a csoport idén a tavaly elért 3,09 milliárd eurónyi operatív eredménynél kisebbel számol (az éves veszteségük 2014-ben 1,44 milliárd euró lett, amiben döntő szerepe volt a romániai leírásoknak és a magyarországi devizahitelesekkel történt elszámolásnak). A működési eredmény csoportszinten idén 5 százalékkal csökkenhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!