A nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön is vegyesen teljesítettek, részben ellentmondásos gazdasági adatok hatására, a páneurópai mutatók azonban a negatív tartományban fejezték be a nkereskedési napot.. A londoni Footsie enyhe, két tized százalékos emelkedéssel 6708 ponton fejezte be a napot, Frankfurtban 9078 ponton, gyakorlatilag stagnálással zárt az irányadó DAX, míg a párizsi CAC 40 fél százalékkal 4260 pontig süllyedt. Londonban a Brent nyersolaj irányadó jegyzése 1 százalékkal 104,50 dollár közelébe emelkedett.

Szeptemberben rekordra nőtt a német külkereskedelem többlete, de főleg az import váratlan zuhanása miatt, ami nem jó üzenet sem a lakossági fogyasztás, sem a beruházások állapotáról, és nem jó jel Németország kereskedelmi partnerei számára sem. A brit kereskedelmi hiány viszont nőtt, ami minden bizonnyal lassította a gazdasági növekedést a harmadik negyedévben. A párizsi tőzsdét az is lehúzta, hogy az S&P egy fokozattal 'AA+'-ról 'AA'-ra rontotta az ország adósságbesorolását.

A délutáni amerikai adatsorozat sem mutatott egyértelmű irányt az európai piacoknak, habár a New York-i befektetőket szemlátomást megnyugtatta, miután előző nap eléggé eltúlozták a Fed mennyiségi enyhítésének csökkentésétől való ijedelmet. A csütörtöki adatok szerint a múlt hónapban váratlanul nőtt a magánfoglalkoztatás, de a munkanélküliség is emelkedett az Egyesült Államokban. Előzőleg, szeptemberben ugyanúgy nőtt a lakosság jövedelme, mint az előző hónapban, de a fogyasztás növekedésének üteme lassult, majd a Michigani Egyetem a fogyasztói bizalom romlását észlelte e havi első felmérésében.

A milánói FTSE MIB-40 0,52 százalékot, a madridi IBEX-35 0,07 százalékot nyert, az athéni ASE tőzsdemutató pedig  0,17 százalékot vesztett. Varsóban a WIG20 0,73 százalékkal 2509,11 pontra fogyott, a Mol 1,43 százalékkal 207,00 zlotyra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!