Az ismét többéves csúcsokat célba vevő amerikai részvényindexek és a jelenleg is zajló amerikai vállalati gyorsjelentési szezon továbbra is felhőtlen optimizmussal tölti el az amerikai profi befektetőket, a hangulati felmérések szerint a többség változatlanul úgy véli, hogy a részvényárfolyamoknak van még hova emelkedniük.

Az Investors Intelligence Services által készített, több mint 100 független tőkepiaci hírlevélíró által javasolt részvénypiaci pozicionáltságot mutató felmérés legfrissebb adatai szerint a szakemberek 54,2 százaléka javasol vételi pozíciókat a részvénypiacon, míg 19,2 százalékuk pesszimista, s nem tanácsolja részvények tartását. A fennmaradó hányad szintén optimistának tekinthető, ők egy vaskosabb korrekció esetében javasolják a vásárlást előfizetőiknek. Ez ugyan az optimizmust enyhe korrekcióját mutatja az előző két hét felmérésének eredményeihez képest, azonban még mindig elég optimista álláspontot tükröz a tanácsadók részéről. A bull/bear aránya felmérésben 2,82-re jött vissza az előző, 3 feletti értékekről, amely sok esetben lokális piaci tetőket jelzett a felmérés történetében.

Egy másik felmérés az aktív portfóliókezelést végző befektetési tanácsadók szervezete, a NAAIM felmérése is arra utal, a profik is elkötelezték magukat a tőzsdei árfolyamok emelkedésének irányába. Felmérésük, amelyben a szervezet tagjainak részvénypiaci kitettségét vizsgálják 83 százalékos átlagos piaci vételi kitettséget mutat, amelyre a 2009 márciusa óta tartó bikapiacon mindössze 4 időszakban volt példa. Először 2009 októberében, majd 2010 áprilisában és végül idén februárban, a Japánban pusztító földrengés előtt. Az NAAIM felmérése a válaszadókat 5 csoportba sorolja a szerint, hogy vételi eladási, tőkeáttételes vételi vagy eladási, illetve piac semleges stratégiát javasolnak. A hangulati indexük értékét 80 felett tartják rossz előjelnek a további áremelkedés szempontjából, míg az 50 alatti értékeknél a túl sok pesszimista miatt emelkedést szoktak valószínűsíteni (2008 októberében és 2009 márciusában 10 alá süllyedt a mutató értéke, míg 2007 októberében, az előző bikapiac csúcsán 86-os szintet ért el.)

A kisbefektetők viszont az idei februári részvényindex csúcsok közelében hirtelen óvatossá váltak, azonban nem lettek pesszimistábbak. Az emelkedést várók aránya 10,1 százalékponttal 32,2 százalékosra csökkent egy hét alatt az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII több ezer tagjának körében, s ennyivel emelkedett a semleges véleményen lévő válaszadók aránya, amely most 36,8 százalékon áll. Az áresésre tippelők tábora változatlanul 31 százalékos a felmérésben.

Szép kerek duplázástól retteg a piac

A számmisztikában hívő technikai elemzők nem csodálkoznak az amerikai részvénypiac elmúlt két hónapban bemutatott hezitálásán a további emelkedés irányában. Egyes elemzők szerint a befektetői pszichológiában ahogy a Fibonacci számoknak, így a kerek többszörösöknek is kiemelt jelentősége van, az árfolyamok duplázódása sokszor profit realizálásra készteti a befektetőket. 2000-2002-es medvepiac mélypontját 2002 őszén az S&P 500-as index 768 ponton állította be,az ezt követő emelkedésben az index 1576 pontig jutott, ami 40 ponttal haladja meg a mélypont dupláját. A 2009-es mélypontot 666 ponton állította be a mutató, így az 1330 pont körüli zóna egyesek szerint kiemelt jelentőséggel bír, ezt jól mutatja, a februári 1342 pontról bekövetkezett 6,5 százalékos korrekció. A piac duplázódására, majd fordulatára egyébként a 60-as 70-es években is volt számos példa az Egyesült Államokban.

 

 

A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!