Jadranka Kosor horvát miniszterelnök levélben kezdeményezett találkozót a kormány és a horvát államügyészség képviselői között azokkal a sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint Ivo Sanader volt horvát kormányfő kenőpénzt fogadott volna el Hernádi Zsolttól, a Mol vezetőjétől azért, hogy a kormány többségi jogokat engedjen át a Mol-nak az INA-ban.

A horvát kormány az államügyészséggel együtt minden lehetőséget megvizsgál ennek a bonyolult esetnek a megoldására, még annak a részvényszerződésnek a felmondását is, amelyet Damir Polancec, a horvát kormány akkori alelnöke és volt gazdasági miniszter kötött Hernádi Zsolttal, a Mol igazgatóságának elnökével -írta a horvát lap.

Egyes jogi szakértők szerint a szóban forgó szerződést meg lehet semmisíteni, ha bebizonyosodik, hogy törvénytelen módon kötötték. A lap idéz más szakértőket is, akik szerint a horvát kormánynak olyan törvényt kellene előterjesztenie, amelynek értelmében senki sem szerezhetne 50 százalékosnál nagyobb tulajdont az INA-ban.

Kosor kormányfő a lap szerint kifejtette, hogy az államügyészséggel tartandó találkozón "a kormány számba veszi azokat a tennivalókat, amelyeket a horvát nemzeti érdekek védelme érdekében meg kell tennie. A kormánynak nagyon is érdekében áll további lépéseket tenni az ügyben". A miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy az eset nem fogja károsan befolyásolni a horvát-magyar kapcsolatokat, amelyeket kiválónak nevezett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!