Felrobbantak a hozamok

A hároméves bechmark hajszálnyira van a 10 százaléktól.
NAPI Online, 2008. március 7. péntek, 14:32
Fotó:

Bár a vevők gyakorlatilag eltűntek az állampapírok másodlagos piacáról, a referenciahozamok óriási ugrást mutattak be.

Éven belül 34-49 bázisponttal változtak a benchmarkok, éven túl 60 bázispont feletti a differencia a csütörtöki szintekhez képest. Ezzel a hároméves referenciaátlag már 9,82 százalékon áll úgy, hogy a legtöbb bechmark 9 százalék felett van. Ez alól kivétel a háromhónapos (8,75), a hathónapos (8,65) és a 15 éves (8,52).

A legfrissebb, március 5-ei állapotot tükröző adatok arra utalnak, hogy a külföldi tulajdonosok átrendezték állampapír-állományukat, méghozzá vélhetően a hosszú lejáratúak rovására növelték a rövidebb instrumentumok arányát.

Míg ugyanis a külföldieknél lévő, 3,35 ezer milliárdos állomány az egy héttel korábbit alig múlja alul, az átlagos hátralévő futamidő 4,13 évről 4,05-re esett vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK