A lépés már a levegőben lógott, egyre nagyobb nyomás volt a kínai jegybankon - főként Amerika részéről -, hogy értékelje fel a jüant a főbb devizákkal, így a dollárral szemben - mondta a lépés kapcsán Pintér András, az Inter-európa Bank elemzője, hozzátéve: a döntés nyomán a kínai jegybanknak szabadabb kamatpolitikát folytathat és nagyobb mozgástere lesz, hogy lehűtse a gazdaságot. A kníai jegybank döntése alaposan felforgatta a piacokat, a befektetők dolláreladásokba kezdtek. A jen erősödött a legnagyobb mértékben: dollárhoz mért árfolyama 112,50-es szintről pillanatok alatt 111 alá erősödött. Az euró is emelkedőre lépett, 1,2150-ről 1,2250-ig szaladt a zöldhasúval szemben. Skáre Balázs, a Hamilton szakértője a lépés kapcsán elmondta: egyelőre nem lehet tudni, hogy a jüan röghöz kötöttségének megszüntetése és felértékelése hosszabb távon milyen hatást vált ki a piacokon, az elsődleges reakcióként a dollár valamennyi devizával szembeni gyengülése látható. Pintér András, az IEB elemzője szerint ennek az a magyarázata, hogy az enyhítés miatt Kína, amely az egyik legjelentősebb dollár- és amerikai államkötvény-vásárló volt, kevesebbet dollárt vásárolhat a jövőben. Ennek megfelelően elég idegesen reagált a piac, az amerikai kötvényhozamok egyből emelkedni kezdtek. Pintér hozzátette: a régóta várt reformot ezzel óvatos döntéssel elindította a kínai jegybank. A továbbiakban várhatóan több lépéssel közelít majd a rugalmasabb árfolyampolitika felé. Ennek keretében várhatóan a meghatározott valutakosár alapján meghatározott középárfolyam körüli sávot fogják szélesíteni a kínai jegybankárok. Szakértők szerint egyébként a forintot nem mozgatja meg a lépés, igaz az eurón keresztül közvetett hatással számolni kell.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!