Az olaj- és gázbevételekből a jövő generációi számára félrerakott pénzt az alap külföldön fekteti be, nehogy túlzottan felpörgesse otthon az inflációt. A befektetési stratégiát meghatározó pénzügyminisztérium még tavaly döntött úgy, hogy 40-ről 60 százalékra kell növelni a részvények arányát az alapban. Az év elején még 49 százalék, március végén már 52 százalék volt a részvényarány, s a Finansavizen értesülései szerint a feltöltés mostanra teljesen befejeződött. Ez akár rossz hír is lehet a tőzsdék számára, az alap ugyanis még mindig 350 milliárd dollárt kezel, aminek mozgása elkerülhetetlenül hullámokat vet a börzéken is. (Az alap az összes Európában kibocsátott részvény 1,33 százalékát birtokolta az év elején.) Tavaly tragikusan teljesített az óriásalap, mely a körültekintő befektetési politika ellenére vagyonának 23 százalékát, több mint 90 milliárd dollárt veszített el, ami lenullázta a tizenkét éves fennállása során összegyűjtött teljes nyereségét - írta a Bloomberg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!