A hitelintézeti törvény egyoldalú szerződésmódosítást korlátozó intézkedései augusztus 1-jén lépnek hatályba. A pénzügyi szolgáltatók ez év július 17-én a kormányzat, a Magyar Bankszövetség képviselői, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke részvételével tartott megbeszélésen vállalták, hogy szeptember 30-ig nem élnek egyoldalú szerződésmódosítási jogukkal, kivéve, ha azt rendkívüli körülmény indokolja - emlékeztet a PSZÁF. Az utóbbi esetben azonban előzetesen egyeztetnek a felügyelettel. A moratórium a tájékoztató szerint a 2009. július 17. előtt meghozott és kondíciós listában, hirdetményben - 15 napos meghirdetéssel - közzétett módosítási döntésekre nem vonatkozik. A napokban a sajtóban olyan híreket lehetett olvasni, hogy augusztustól több hitelintézetnél is növekednek a lakossági folyószámla-vezetés költségei. Néhány bank csak egy-egy tétel tarifáját módosítja, de vannak olyan pénzintézetek is, amelyek alaposan átdolgozták a korábbi hirdetményüket. A pénzpiaci szereplők által bevetett eszköztár nagyon változatos: a számlavezetési díj emelése mellett előfordul az átutalási díjak maximális értékének a megszüntetése, az eddig ingyenes szolgáltatások díjkötelessé tétele, illetve a pluszszámlakivonatok díjának a növelése is. A módosítást tervező hitelintézetek közül a CIB Bank csütörtökön bejelentette: szeptember 30-ig felfüggeszti a korábban meghirdetett, július 15-ével hatályba lépett, valamint július 31-ével hatályba lépő kondíciók alkalmazását. Ezt azzal indokolta, hogy a július 17-i találkozón a miniszterelnök felkérte a bankokat, hogy a következő két hónapban ne módosítsanak kondícióikon az ügyfelek számára kedvezőtlen módon. A felügyelet egy másik tájékoztatóban arra is figyelmeztet: az új rendelkezések szerint a fogyasztóval vagy mikrovállalkozással kötött kölcsönszerződés, vagy pénzügyi lízingszerződés általános szerződési feltételeinek (ÁSZF) módosításáról a felügyeletet legkésőbb a módosítás hatálybalépésekor tájékoztatni kell. Ebből a szempontból az általános szerződési feltétel megjelenési formája közömbös, hiszen minden kitétel általános szerződési feltételnek minősül, amelyet az egyik fél több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a másik fél közreműködése nélkül előre meghatároz, és amelyet a felek egyedileg nem tárgyaltak meg - tartalmazza a tájékoztató. A pénzügyi intézményeknek el kell küldeniük általános szerződési feltételeik, üzletszabályzataik, hirdetményeik, kondíciós listáik, valamint egyedi szerződési mintáik megváltozott, hatályos szövegét, valamint a módosulással érintett korábbi rendelkezéseit is a felügyeletnek, illetve a hatályos, egységes szerkezetbe foglalt ÁSZF-et is. Nem felel meg azonban a kért tájékoztatásnak, ha a pénzintézet kizárólag a teljes módosuló ÁSZF-et - a változások feltűnő módon történő kiemelése nélkül - küldi meg - hívja fel a figyelmet a PSZÁF.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!